Magyarország fertőtlenítési szuperhatalommá válhat

Már látható néhány, a járvány utáni időben a belföldi és a globális gazdaságot nagy eséllyel meghatározó trend. Ezek egyike lehet a fertőt­lenítési ágazat, amelyben Magyarország a vállalati és tudományos innovációinak köszönhetően vezetővé válhat – véli Jörg ­Bauer, a ­Tungsram elnök-vezérigazgatója. A cégvezető a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogyan támogatja a magyar gazdaságot a hazai kutatás-fejlesztés és innováció a koronavírus-járvány okozta válságban és a kilábalásban.

2020. 05. 18. 6:50
null
Az utazók tudni szeretnék majd, hogy a járművek üzemeltetői mit tesznek az utasok egészségének megóvásáért Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fertőtlenítés, illetve a fertőzés megelőzése a koronavírus elleni harc középpontjában áll. Előbb-utóbb lesz majd vakcina, de a kórokozóktól való félelem még sokáig velünk marad, már csak azért is, mert a koronavírus-járvány előtt is problémát okoztak a multi­rezisztens baktériumok. Ezek ellenállnak többféle antibiotikumnak, ráadásul gyakran éppen a kórházakban terjednek – mondta lapunknak Jörg ­Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. Szerinte

ahogyan a turizmus újraindul, egyre nagyobb versenyelőnyt jelent majd a fertőzések elleni védelem.

 

Élre törhetünk a megelőzésben

– Az utazók tudni akarják majd, hogy az eszközök, a járművek, a szállások üzemeltetői mit tesznek ügyfeleik egészségének megóvásáért. Merem állítani, hogy

a repülőn lévő kórokozóktól az utasok jobban tartanak majd, mint magától a repüléstől

– vetítette előre a cégvezető a ma tapasztalható viselkedésminták alapján. Jörg Bauer hangsúlyozta:

Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének hazájában komoly tradíciója, egyúttal hatalmas növekedési potenciálja van a fertőtlenítési és higiéniás iparágnak. Óriási keresletre lehet számítani,

hiszen például a fertőtlenítőkészülékek globális piacának forgalma 8,9 milliárd dollárt tett ki ­2019-ben, és a várakozások szerint az összeg 2024-ig elérheti a 12,5 milliárd dollárt.

Több olyan módszer ismert, amely elbánik a vírusokkal és a multirezisztens baktériumokkal egyaránt: az ultraibolya fény C típusa, az ózon és a hő is bevett eszköz, de ismerünk olyan kék fényt, amelyik megakadályozza a baktériumok szaporodását.

Emellett burkolatokat, fedőrétegeket is úgy fejlesztenek, hogy azokon ne, vagy csak nehezen maradhassanak életben a kórokozók. Ilyen innovatív termékeket több magyar vállalat is előállít.

Vírusgyilkosok bevetésen

Erre az évre – még a Covid-19-járvány kitörése előtt – 2,8 milliárd dollárosra becsülték az UV-fertőtlenítés egyértelműen Európa-központú iparágát. A technológia számos előnye között Jörg Bauer megemlítette azt, hogy

mellette a legtöbbször szükségtelen a ­kémiai fertőtlenítés, tartósan beépíthető vagy mobil megoldásként is használható. Mivel károsítja a szemet és a bőrt, ezért elengedhetetlen a védőfelszerelés, ugyanakkor alkalmas arra, hogy a járműveket, vendéglátóegységeket a használaton kívüli időszakban fertőtlenítsék vele.

A levegő és a víz folyamatosan kezelhető UV-vel, ezért pél­dául a Fővárosi Vízművek is alkalmazza.

– A technológiával felületek fertőtleníthetők, de

akár élelmiszerek és növények is.

A kínai nemzeti egészségügyi bizottság nemrégiben közzétett mérései szerint

az új típusú koronavírust fél órán belül elpusztítja az ultraibolya fény, ennyi idő alatt tökéletesen mentesíteni lehet a kórokozóktól egy egész szobát.

A cégünk 2018-as függetlenné válása óta fejleszti a technológiát, a járvány miatt pedig mérnöki kapacitásait tovább összpontosította erre, felkészülendő a pandémia utáni időszakra is. A kórházakban terjedő fertőzésekre egy másik magyar vállalat szabadalma nyújt megoldást – folytatta Jörg Bauer a hazai eredmények sorát.

Az utazók tudni szeretnék majd, hogy a járművek üzemeltetői mit tesznek az utasok egészségének megóvásáért
Fotó: Bach Máté

 

– Önmagát fertőtleníti az az úgynevezett fotokatalitikus padlóburkoló és falfelület, amely nanotechnológiás (vagyis atomonként felépülő) ezüstből és titán-dioxidból áll.

Az ezüstion antibakteriális hatása évezredek óta ismert, a titán-dioxid pedig a fény hatására alkotóelemeire bontja, ezért megsemmisíti a kórokozókat – magyarázta.

Új módszerek a tiszta vízért

– A biztonságos ivóvíz az egyik leghatékonyabb eszköz az emberi egészség fenntartására.

Az Egészségügyi Világszervezet 2017-es jelentése szerint 2,1 milliárd embernek nincs az otthonában megfelelő minőségű ivóvíz, 844 millió ember otthonában pedig egyáltalán nincs víz – hívta fel a figyelmet Jörg Bauer egy másik problémára, amelyre magyar innovációs válasz is született.

– Egy hazai cég állami támogatású projektjében az ivóvíz, az ipari víz és az élelmiszeripari víz kezelésével foglalkozó cégeknek fejlesztett ki eszközt.

Ebben online monitoringrendszer is van, amellyel kimutathatók a biológiai szennyeződések a beavatkozások előtt és után, így mérve az eljárás hatékonyságát. Szintén K+F-pályázat keretében fejlesztette ki a cég azt a mobil víztisztító berendezést, amely napenergiával működik. Tunéziában például már 2019 októbere óta működik az egyik ilyen eszköz – fejtette ki Jörg Bauer.

– Tovább kell vinnünk Semmelweis Ignác szellemi örökségét, ezért örömmel látnánk innovatív magyar vállalatokat és startupokat a fertőzésmegelőzési és fertőtlenítési ágazatból, hogy az oly fontos megoldásokat együtt találjuk meg Magyarországnak és a globális ­piacnak. Hívjuk az egyetemeket is, hogy együtt kutassuk a leghatékonyabb, legbiztonságosabb technológiákat. Felhasználási területeket, referenciákat keresünk kórházakban, hotelekben, az élelmiszeriparban, a közösségi közlekedésben és bárhol máshol, ahol a steril környezet elengedhetetlen.

Nem túlzás azt gondolni, hogy Magyarország fertőtlenítési szuperhatalommá válhat.

Ehhez viszont partnerség kell a hazai vállalatok, egyetemek és kutatási központok között – zárta szavait Jörg Bauer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.