Palkovics László a Nemzetközi Automobil-szövetség elnökével egyeztetett

A megbeszélésen közlekedésbiztonsági kérdésekről és a magyar autó-motorsport jövőjéről is szó volt.

Forrás: MTI2020. 07. 18. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közúti közlekedésbiztonságot érintő intézkedésekről és a magyar autó-motorsport fejlesztését célzó stratégiai kérdésekről egyeztetett munkavacsorán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökével Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton kiadott közleményében ismertette: a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak összefüggésében kezdeményezett közúti biztonsági program, hiszen Jean Todt egyben az ENSZ-főtitkár közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja. Az elnök elismerését fejezte ki a magyar kormánynak az eddig elért előrelépésekért, és további határozott fellépést javasol a közúti közlekedési balesetek jelentős csökkentésére.

Palkovics László miniszter tájékoztatta partnerét a magyar közúti közlekedésbiztonsági tapasztalatokról, és ehhez kapcsolódóan megvitatták a fenntartható közlekedés feltételeit, valamint az Európai Unió közúti közlekedésbiztonsági céljait. Az egyik legfontosabb ezek közül a közúti halálesetek és sérülések számának 2020–2030-ig ötven százalékkal történő csökkentése, majd 2050-ig nullára redukálása. Az ennek elérésére javasolt konkrét intézkedésként elhangzott a biztonsági övek használatának fokozása és a járműpark korszerűsítése.

A világjárvány egyik következménye az alternatív városi mobilitás (elektromos kerékpárok, robogók, gyaloglás, kerékpározás) felfutása lesz, ami az infrastruktúra biztonságának növelését és az oktatás szükségességét vonja maga után. A kiszolgáltatott úthasználók balesetek elleni védelme érdekében a felek megállapodtak a szükséges intézkedések mielőbbi bevezetésének fontosságáról.

Jean Todt megköszönte a magyar kormánynak az Egyesült Nemzetek Közúti Biztonsági Alapjához nyújtott hozzájárulását is, jelezve elkötelezettségüket a globális közúti biztonság iránt.

A miniszter biztosította a FIA elnökét, hogy a magyar autó-motorsport felkészült a járványhelyzet által támasztott kihívásokra és folyamatosak az egyeztetések a szervezők, a járványügyi szakemberek és a kormányzat között. A hétvégi 35. Magyar Nagydíj is a közegészségügyi biztonsági előírások maximális betartásával valósul meg.

A találkozó kiemelt témája volt továbbá a Magyar Autó-motorsport Fejlesztési Ügynökség létrehozása is (HUMDA – Hungarian Motorsport Developement Agency), amely a tavasszal elfogadott stratégia megvalósulását segíti. A megfogalmazott célok kiterjednek az infrastruktúra-fejlesztésre, az oktatásra és az edzőképzésre, valamint a sportág jövőbeli támogatására, ezzel a magyar autó-motorsport hosszú távú fejlesztésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.