Még júniusban is érezte az ipar a koronavírus-járvány hatását

Az exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 12,2 százalékkal esett vissza.

Magyar Nemzet
2020. 08. 12. 9:03
null
A járműgyártás jelentősen nőtt a tavaly májusi leállásokhoz viszonyítva Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusában az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 17,1 százalékkal nőtt. A KSH első becslése egyébként szintén 7,8 százalékos csökkenést mutatott.

Az ipari export esetében az éves csökkenés öt százalékot mutat. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 12,2 százalékkal visszaesett, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,2 százalékkal nőtt. Az ipar belföldi értékesítése 7,3, ezen belül a feldolgozóiparé 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 7,3, a csekély súlyú bányászaté 34 százalékkal esett vissza. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,3 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 12,3 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése júniusban. Havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 9,1 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az adatok azt is megmutatták, hogy az Európai Unió 27 tagállamában májushoz képest 9,1 százalékkal emelkedett, míg tavaly júniushoz viszonyítva 11,6 százalékkal csökkent az ipari termelés. Az egy évvel korábbihoz képest a mutató a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal, Portugáliában esett vissza, majd Németország és Spanyolország következett egyaránt 14,1 százalékkal, valamint Olaszország 13,7 százalékkal. Emelkedést csak Írországban mutattak ki, 4,5 százalékot. Havi összevetésben Szlovákiában nőtt legerősebben az ipari termelés júniusban, 21,7 százalékkal, majd Magyarországon 17,1 százalékkal és Romániában 16,3 százalékkal. Csökkenés volt Belgiumban (1,4 százalék) és Finnországban (0,8 százalék) – ismertette a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.