Vészharangot kongatnak: fokozott fegyelem kell a boltokban!

Durvul a vírushelyzet hazánkban: szerdára rekordmagasságokba ugrott a beazonosított fertőzöttek száma. Járványügyi szempontból gócponttá válhatnak az első hullám idején is korlátozott kereskedelmi egységek, ezért a napi fogyasztási cikkek és az iparcikkek értékesítőinek teljes magyarországi ágazata hangsúlyosan figyelmezteti a boltosokat és a lakosságot a felelős magatartásra, hogy ne kelljen újra szigorításokkal élni a mindennapokban.

2020. 09. 02. 10:40
null
20020323 Budapest bolt vásárlás Koronavírus illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben hívta fel a tagjai figyelmét az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), miszerint az elkövetkező időszakban különösen fontos, hogy a piaci szereplők közösen, együttműködésben mindent megtegyenek a vásárlók és a kereskedelmi dolgozók egészségéért, biztonságáért a pult és a pénztár mindkét oldalán.

Nem csak az idősebbeknek kell az óvatosság, minden korosztálynak ki kell vennie a részét a védekezésből
Fotó: Havran Zoltán

A felhívás az Aldi, az Auchan, a DM, az Euronics, a Fressnapf, az IKEA, a Lidl, a Metro, a Media Markt, a Penny Market, a Praktiker, a Rossmann, a Spar, a Tesco áruházláncok és a Mol számára szól.

Kell a maszk!

Eszerint kiemelik:

a maszk szabályos viselésével és az egészséget védő felhívások teljesítésével biztonságosan vásárolhatunk.

Ezért az Országos Kereskedelmi Szövetség arra kér mindenkit, hogy a saját, a családja és a vásárlókat kiszolgáló bolti dolgozók, tehát mindannyiunk egészségének védelme érdekében

tegyen eleget az üzletekben az előírt arctakarás kötelezettségének

és viseljen a szájat, orrnyílást egyaránt eltakaró maszkot vagy más eszközt (ami alól csak a hatévesnél fiatalabb gyermekek mentesülnek). Erre az üzletekben külön is felhívják a figyelmet, amivel a jogkövető és a mindannyiunk egészségét védő magatartást segítik a kereskedők – jelzi a szövetség.

Segítsenek a fiatalok!

Azt is kérik, hogy lehetőség szerint

ügyeljenek a vásárlók az üzletekben a megfelelő, észszerű távolságtartásra,

és, bár ezt most jogszabály nem írja elő, erre plakátok, padlómatricák segítségével hívják fel a figyelmet a boltokban.

Maszk nélkül kockázatos a vásárlás. Fontos a kellő távolságtartás is a másik vásárlótól (Fotó: Teknős Miklós)

Arra is felhívják a vásárlók figyelmét, hogy

  • az idősebb korosztály lehetőség szerint támaszkodjon a környezetében a fiatalabbak segítségére,
  • a vásárlók lehetőleg egyedül intézzék a beszerzéseket, hogy ezzel is csökkentsék a lehetséges zsúfoltság kialakulását az üzletekben,
  • érdemes előre jól átgondolt bevásárlólistát összeállítani,
  • emellett használjanak a vásárlók – ahol már van – önkiszolgáló pénztárt, fizetéskor pedig bankkártyát, érintésmentes módot.
  • A nagy láncok képviselője azt is megemlíti, hogy egyes áruházak a túlzott tömeg kialakulásának megelőzése érdekében

    szabályozhatják az egyidejűleg vásárlók számát,

    ami ugyancsak mindannyiunk egészségének védelmét szolgálja. Ennek kapcsán szerdán megírtuk: a pult mögött, pénztárakban álló dolgozókat képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a védőtávolság betartatásának szabályozását javasolja.

    Egyelőre nincs szükség külön idősávokra, a boltosok szeretnék is elkerülni az újabb korlátozásokat (Fotó: Havran Zoltán)

    Fokozott figyelem az előírások betartására

    – Az áruházak továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a higiéniai előírások és a hatósági ajánlások betartására – emeli ki közlésében a kereskedelmi szövetség. Eszerint gondoskodnak a megfelelő mennyiségű fertőtlenítő- és higiéniai szerekről, eszközökről az üzletekben. Emellett egyre több áruházban helyeznek el a bejáratnál kézfertőtlenítő berendezéseket és a pénztáraknál, pultoknál számos helyen építettek be plexi védőfalat.

    Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

    – kérik a multiláncok képviselői.

    A magyar kereskedők is összefognak

    Nemrég a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) is felhívta a magyar tulajdonú tagjai figyelmét arra, hogy a második hullám küszöbén fokozottabb a cégek felelőssége a vásárlók mindennapi kiszolgálásában, ezért fontos az összefogás a koronavírussal folytatott harc közös sikerének érdekében.

    Az MNKSZ javasolja a kereskedőknek, hogy a fokozódó járványhelyzetben:

    újítsák fel, cseréljék le a kereskedelmi egységek bejáratánál kihelyezett figyelemfelkeltő hirdetményeket, plakátokat, a bolti távolságtartást segítő matricákat, a pénztárost védő plexi- falakat.

    Egyrészt azok megkophattak az elmúlt hónapokban, másrészt fontos, hogy a vásárló vegye észre, ismét fokozott és fegyelmezett viselkedésre van szükség – fogalmaznak.

    A kereskedők fokozottan figyelnek az üzlet fertőtlenítésére. Már van tapasztalatuk a vírusveszélyről (Fotó: Bach Máté)

    Azt is fontosnak tartják, hogy

  • a vezetők tartsanak tájékoztatást a bolti dolgozóknak az aktuális korlátozásokról és a fokozott figyelem és fegyelem szükségszerűségéről,
  • töltsék fel a fertőtlenítésre alkalmas, értékesítésre, illetve felhasználásra szánt tisztítószer- és fertőtlenítőszer-készleteket,
  • ellenőrizzék és szükség szerint pótolják a bolti dolgozók rendelkezésére álló maszk- és gumikesztyűkészletet,
  • biztosítsanak a vásárlóknak legalább a bejáratnál kézfertőtlenítésre alkalmas, feltöltött és működő eszközt,
  • legyen a boltban érintésmentes lázmérő, hogy a vezetők munkakezdéskor ellenőrizhessék a dolgozók testhőmérsékletét, mivel a láz a koronavírus egyik leggyakoribb tünete
  • a külföldi nyaralásból hazaérkező kollégákat a szabadságot követő első munkanapon igazoltassák a vírusmentességről a munkába lépés előtt.
  • Felfutott a fertőzöttség

    Szerdán rekordmagasságba emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. A Koronavírus.gov.hu hivatalos oldalon azt jelzik: 365 fővel több, összesen 6622 Covid–19-cel fertőzött állampolgár van.

    Ugyancsak felhívják ismételten a figyelmet, hogy

    a járvány nem ért véget,

    az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is

    a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

     

    Szabályok vírusos időszakban:

    Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését – közölték a hivatalos tájékoztató oldalon.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.