Gigantikus depóval készül a posta a csomagáradatra

A járványhelyzet ellenére az ütemterv szerint készült el a Magyar Posta Zrt. észak-pesti csomagelosztó központja. Az idén várhatóan a szokásos év végi hajrát meghaladó áradatot kell kezelnie a társaságnak.

2020. 11. 09. 14:45
null
A Fót melletti depó lesz a legnagyobb, egy időre a központi elosztó szerepét is ellátja novembertől Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös aktualitást ad a várható kijárási tilalom a Magyar Posta Zrt. legújabb beruházása, a fóti csomagelosztó depó üzembe helyezésének. A létesítményt hétfőn adták át, és az év végi belföldi csomaghajrában a forgalom túlnyomó részét itt dolgozzák majd fel, ám további terhelés is vár rá.

Az idei utolsó hónapokban nem csak a black friday és a karácsonyi ajándékok rendelése miatt nehezedik az átlagosnál nagyobb nyomás a társaságra, hiszen ezúttal a kijárási korlátozásokkal párhuzamosan ismét megszaporodhatnak a rendelések között a hétköznapi, háztartási termékek. Nem alaptalan a feltételezés, hiszen

tavasszal a járványügyi helyzet miatt otthonmaradók már karácsony előtti forgalmat generáltak a postán.

A váratlan tavaszi bummot fennakadások nélkül kezelte a posta, ám a webáruházak között akadt olyan, amelyiknek más országban lévő raktárából kellett behoznia az árucikket, ez pedig lassította a megrendelések kiszállítását.

A Fót melletti depó lesz a legnagyobb, egy időre a központi elosztó szerepét is ellátja novembertől
Fotó: Kurucz Árpád

Ahogyan Schamschula György vezérigazgató megjegyezte az átadón:

Az idén egyetlen, tavaly még nyolc hónap leforgása alatt jelent meg mintegy ötvenezer új online vásárló a piacon.

A Magyar Posta az online kereskedelem felfutására már korábban elkezdett készülni az MPL+ teljes megújításával, hiszen versenypiaci szereplőként nyújtja a szolgáltatásait.

Ötvenmilliárdos program

Az MPL+ a Magyar Posta kiemelt beruházása, amely mintegy ötvenmilliárd forintból reformálja meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát. Ennek keretében a társaság újjászervezi a logisztikai feldolgozó hálózatát: országosan 23 depót alakít ki, 19-et vidéken, négyet pedig a fővárosban, az új üzemek az eddig megszokotthoz képest nagyobb alapterülettel működnek majd. A csomagfeldolgozási infrastruktúra modernizálásának következő üteme a gépesítés, a depókba automata szortírozó rendszereket telepít a vállalat, majd egy újabb ütemben pedig informatikai megoldásokat.

Az ország legnagyobb alapterületű, 15 ezer négyzetméteres csomaglogisztikai depójába a belföldi csomagok érkeznek (a külföldről rendelt küldeményeket a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös, ferihegyi elosztóközpontjában kezelik). – Az észak-pesti beruházás a járványhelyzettel járó nehézségek ellenére ütemterv szerint, kilenc hónap alatt, a csúcsszezon előtt készült el – mondta Schamschula György. Kiemelte, hogy a beruházás a társaság saját tulajdonát képezi, ami jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy eddig bérelték az erre szolgáló épületet a közelben, vagyis részben annak a raktárnak a feladatát veszi át az új létesítmény.

Az üzem 32 dokkolókapuval és ötven kisteherautós beállással épült mintegy ötmilliárd forintból. Észak-Pestet, az észak-pesti agglomerációs településeket és Észak-Budát látja majd el a létesítmény segítségével a társaság, a jelenleginél alacsonyabb szintű üzemeltetési költségek mellett. A depóban mintegy háromszáz csomagfeldolgozó és negyven irodai munkatárs dolgozik majd. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az automatizálást segítő gépekkel jövőre szerelik fel az üzemet, addig kézi válogatással kezelik a csomagokat.

Posta és a NAV ferihegyi központjában is felkészültek az év végi rohamra. A külföldi rendeléseket minél hamarabb érdemes leadni
Fotó: Mirkó István

Ágazati becslések szerint a következő tíz évben megduplázódhat a csomagforgalom. Erre az évre a Magyar Posta mintegy húszszázalékos emelkedést vár, már felmérte a kapacitásait és készen áll a karácsony előtti roham kezelésére. Az ügyfelek és postai munkatársak egészségének védelmére a posta megtartotta az érintésmentés kézbesítési eljárást, és javasolja, hogy aki teheti, már rendeléskor elektronikusan fizesse ki a kiszemelt terméket, ezzel is csökkentve az érintkezések számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.