– Nagy örömmel üdvözöljük a kormányfő bejelentését az áfacsökkentésről! Meghatározó, hogy a korlátozások szerdai életbe lépése után ilyen gyorsan döntöttek a válságba került vendéglátóipar legfontosabb kéréséről, amit a szakmai szervezetek egységesen képviseltek. Az intézkedés hatalmas megkönnyebbülést hoz az éttermek, melegkonyhás étkezőhelyek üzemeltetőinek az egész országban, akik a járvány miatt ebben az évben elvesztették forgalmuk jelentős részét.
A kedvezményes áfa mentőöv, kapaszkodó, munkahelymegtartó erő az újraindulásig
– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a péntek reggeli bejelentésre.
Eszerint Orbán Viktor azt közölte, hogy legújabb döntése szerint
öt százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek 27 százalékos áfáját.
A döntést Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára hozta meg a miniszterelnök.

Mély vízből a felszínre
– A járványügyi korlátozások miatt elbúcsúzhatunk a klasszikus év végi szezontól, a helyben fogyasztást biztosító vendéglátóhelyeket be kellett zárni harminc napra, ami hosszabbodhat. A korlátozott időszakra a kormány meghagyta a lehetőséget az elviteles ételek rendeléséből származó bevételszerzésre, vagyis már a bezáráskor biztosította a túlélés lehetőségét, ám a várható költségek miatt többen nem tudtak volna élni a lehetőséggel. A dolgozók megtartása továbbra is a legégetőbb dilemma maradt a munkaadóknak – mondta az ipartestület elnöke. Kovács László kiemelte:
a kiszállított ételek áfájának nagyarányú csökkentése sorsdöntő támogatással ér fel.
– Ezzel lehetőséget kaptak a szektor kisvállalkozásai, hogy megtarthassák az évek óta alkalmazott, bejáratott kollégákat, a még meglévő csapattagokat. A kedvezményes forgalmi adóval kevesebbe kerül majd a napi működés, amivel életben maradhatnak a kevésbé tőkeerős, családi vállalkozások is. A csökkentett költségek mellett a vendéglátósok kitarthatnak a turizmusválságban, együtt készülhetünk a vakcina utáni időkre – jegyezte meg a szakember.
Összefogott az iparág
Felidézte, kedden a szakmai szervezetek sürgős levélben fordultak a kormányhoz, hogy a vakcina utáni piaci újraindulásig kérjék az elviteles ételek adócsökkentését, ami a szektor további terveihez lényegi tényezővé vált. – Az áfakülönbözet olyan kapaszkodóval ér fel, amiből fejleszteni lehet, és a tavaszi hirtelen helyzethez képest jobban rá tudnak készülni a piaci szereplők az elviteles szolgáltatásra. Mint mondta, a vendéglátósok így saját hatáskörben, az üzlet alkalmazottjával, külsős kiszállítók nélkül szervezhetik meg a rendelések kiszolgálását.
A munkaadók nem lesznek kiszolgáltatva, nem kényszerülnek áremelésre vagy az éttermi állomány további szűkítésére