Újra bevezetik az éjszakai árufeltöltést a Tesco-áruházakban

Zsebbe nyúl a Tesco, és az év utolsó hónapjára extra bónuszt fizet minden magyarországi áruházi dolgozójának, elismerve, hogy a szokásos ünnepi megterhelés mellett a járványhelyzet várhatóan tovább fokozza a beosztottakra nehezedő nyomást – értesült a Magyar Nemzet. A friss vállalati bejelentés szerint átmenetileg bevezetik az éjszakai műszakban végzett árufeltöltést.

2020. 11. 09. 14:01
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz fontnak megfelelő egyszeri, extra bónuszt ad minden munkavállalójának a Tesco áruházlánc, hogy a megközelítőleg negyvenezer forintnak megfelelő pluszösszeggel ismerje el a decemberi munkájukat, ami a járványügyi védekezéssel együtt várhatóan fokozott megterheléssel jár majd a bolti beosztottaknak. A jutalmat a januári fizetésükkel kapják kézhez a Tesco dolgozói – tudta meg a Magyar Nemzet a vállalat hétfői bejelentése alapján.

Zsebbe nyúl a legnagyobb piaci szereplő, jutalmat helyezett kilátásba. Fotó: Teknős Miklós

Azt is bejelentették a munkavállalóknak, hogy

újra bevezetik az éjszakai árufeltöltést a hipermarketekben, az átmeneti intézkedést a vírushelyzet indokolja.

Az éjszakai műszakot évekkel ezelőtt megszüntették a hipermarketekben. Most azonban arról döntöttek a láncnál, hogy így is biztosítják a fertőzésveszély kockázatának minimalizálását az év végi tumultusban, amikor az üzletek dolgozóinak a megnövekedett áruforgalomban kell pótolniuk a fogyatkozó termékeket a polcokon.

Óvintézkedésként éjszakára szervezik meg az árufeltöltést a nagyobb boltokban. Fotó: Magyar Nemzet

A bolti munkavállalókat és a vevőket is védő óvintézkedés például azzal jár majd, hogy az üzletekben látványosan visszaszorulnak az olyan jelenetek, amikor a beosztottak a nyitvatartási idő alatt a vásárlótérben a meglévőnél nagyobb, elkerülhetetlen zsúfoltságot okozva végzik az árufeltöltést.

– Üdvözöljük az áruházlánc előrelátó döntését. Az áruházak beosztottjai már most is megfeszített tempóban, de fegyelmezetten viselik a járványügyi helyzet fokozódásával járó helyzeteket, miközben látni lehet, hogy az év végére különösen nagy felelősség hárul rájuk a lakosság ünnepi fogyasztásának kiszolgálásában. Ezért javasoltuk korábban, hogy

a munkáltató anyagilag is támogassa a fokozott kockázatoknak kitett bolti dolgozókat, hogy érezzék munkájuk elismerését, fontosságát

– mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba a bejelentésre.

Nem motiváció az egyszeri juttatás

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felhívta a figyelmet: továbbra is elsődleges az egészségvédelem, úgy a dolgozók, ahogy a vásárlók szempontjából.

– Nem lenne szerencsés, ha a bónusz kifizetése arra ösztönözné a munkavállalók egy részét, hogy betegen is bemenjenek dolgozni, az egyéni védekezés felelőssége mindenkit szigorúan kötelez az önmérsékletre. Ezzel együtt úgy látjuk, a kilátásba helyezett munkáltatói elismerés híre, a januári fizetésekkel érkező pluszforintok az érintetteket megerősítik a kitartásukban – fogalmazott.

Éjszaka biztonságosabb

Kifejtette, hasznos intézkedés lehet az éjszakai árufeltöltés bevezetése, ami 22 órától másnap 6 óráig tartó munkaidőt jelent, ezekre az éjszakai órákra műszakpótlékot számolnak el, amivel a bónuszon kívül tovább nő a januári bér. Megemlítette, mivel munkavégzés céljából elhagyható a lakhely, a kijárási korlátozásról szóló legújabb kormányzati bejelentés nem érinti a műszakbővítést.

Maszkban, a megfelelő védőtávolságban zajlik idén az ünnepi bevásárlás. Fotó: Teknős Miklós

– A legfontosabb az, hogy megmaradjanak a munkahelyek, és az aktív munkavállalók a legkevesebb kockázat mellett végezzék naponta a munkájukat, hogy az ország, azon belül a lakossági alapellátás leállás nélkül működni tudjon. Az éjszakai műszakot átmenetileg tervezi bevezetni a vállalat, ami nyilván okoz majd helyenként feszültséget. De ezek a kényelmetlenségek elhanyagolhatók ahhoz képest, hogy a megbetegedés miatti kiesés a munkából, a mérsékelt bevételt jelentő táppénz okozta megélhetési nehézségek jobban megterhelnék a bolti dolgozókat, illetve magát a rendszert – vélekedett a szakszervezeti vezető, aki szerint az áldozatvállalás a mostani, országos helyzetben minden állampolgár részéről elvárható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.