időjárás 14°C Helga 2023. október 3.
logo

Az ezüsthétvégére elsimultak a bolti hullámzások

Thurzó Katalin
2020.12.14. 05:55
Az ezüsthétvégére elsimultak a bolti hullámzások

Azonnali hatással járt a kétórás délelőtti idősáv jól időzített, ezüstvasárnap hétvégéje előtt elrendelt felfüggesztése, mert a várakozásoknak megfelelően az elmúlt két nap alatt kiegyensúlyozottabbá vált az ünnepek előtti vásárlás, ami a két utolsó adventi héten, az élelmiszerboltokban pedig szenteste előtt pár nappal éri el a csúcspontját. Iparági tapasztalatok szerint ezzel együtt idén érezhetően visszafogottabb, a járványhelyzethez alkalmazkodó a lakosság év végi fogyasztása.

Már szombat délelőtt, illetve a teljes nyitvatartási időben érzékelhetően csökkent a nyomás a kereskedelmi egységeken, miután a kormány az ajándékvásárlási szezon fő szakaszának kezdetén – igazodva a piaci és fogyasztói igényekhez – felfüggesztette a délelőttönként kétórás korlátozással járó idősek idősávját.

A nagyobb láncok üzleteiben, a plázákban, drogériákban is azt tapasztalták, hogy arányaiban jobban eloszlott a már sűrűsödő vásárlótömeg mindkét hétvégi bevásárlási napon. Ezüsthétvége lévén vasárnap az esti hétórás zárásig lendületesebb maradt a forgalom az ajándékok – főként az iparcikkek, divatáruk, bútorok, műszaki eszközök, játékok – értékesítőinél, de főleg az élelmiszerüzletekben.

Az előző években rendre kevésnek bizonyult a dolgozók munkaereje az ünnepi szezonban. Ma még bírnak a tömeggel – Fotó: Bach Máté

Sőt, ágazati szereplők szerint az már látszik, hogy idén az ünnepi asztalon nem spórolnak a magyarok, a napi fogyasztású alaptermékek iránti kereslet már az előző, a fizetések e havi utalását követő bronzvasárnapi hétvégén is erősebb volt. Az egyik diszkont pénztárosa akkor úgy becsülte a zsúfoltságot, hogy az az átlagos hétvégék forgalmának legalább a másfél-kétszerese lehetett.

– Az idősáv felfüggesztése az eddigi jelzések szerint érzékelhetően segítette a vásárlótömeg egyenletesebb eloszlását az üzletekben. Teljesen zökkenőmentes volt az átállás a korábbi, korlátozás nélküli rendszerre, a vásárlók fegyelmezetten igazodnak a változásokhoz. Megfigyelhető az enyhítés mellett elvárt tudatos óvatosság is: mindenki viseli a maszkot, ügyel a távolságtartásra, nem jellemző az ajándékboltok csoportos látogatása, az idén ez nincs jelen programszerűen – mondta a Magyar Nemzetnek ezüstvasárnap estéjén Vámos György. – A kormány jó érzékkel nyúlt az intézkedéshez. Több áruterületen élénkült a forgalom, de még hullámzó a kép, van, ahol már nagyobb ütemben fogynak a karácsonyi ajándékok, és van olyan kereskedő is, akinél egyelőre szinten maradt az értékesítés – összegezte az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Élénkebb a vásárlási kedv, de az utóbbi évek fékevesztett fogyasztása nem tért vissza az ajándékbeszerzési szezonra – MTI-fotó: Balázs Attila

Megjegyezte:

az élelmiszerpiac talpon maradásához a hitelmoratórium is hozzájárult, és még most is ösztönzi a költekezést

a kisebb jövedel­műek köré­ben.

Ezzel együtt szavai szerint

idén általánosan érezhető a költekezésben és a bolti jelenlétben, hogy visszafogottabb karácsonyi ünneplésre készül az ország.

Hiába kérik, sokan halogatnak

Az áruházláncok a távirati irodával osztották meg friss tapasztalataikat. Az Aldi például jelezte, hogy a tavaly is tapasztalt erős forgalomra számítanak, mert többen fognak otthon főzni, ezért számos alapanyag kereslete megnő. Az első hullám óta tapasztalják, hogy a többség igyekszik ritkábban felkeresni a boltokat, olyankor viszont a szokottnál többet költenek. A diszkontlánc közölte: a felhalmozó vásárlásokat továbbra is szükségtelennek tartják, mivel minden termékből folyamatos az ellátás. Az Auchannál december elején nőtt meg a hagyományos karácsonyi termékek iránti érdeklődés, míg a CBA-Príma üzletek jelzése szerint egyelőre a sütés kellékei iránt fokozódik az igény. A Lidl is a tavalyinál nagyobb forgalommal számol, főleg a karácsony előtti utolsó héten. Megerősítették: az emberek tudatosabban szervezik a bevásárlásokat. A Spar várakozásai is hasonlók, úgy látják, sokan hagyják az utolsó pillanatra a beszerzést, ezért minden eszközzel megpróbálják felhívni a figyelmet az előre hozott vásárlásokra, amivel csökkenteni lehet a tömeget. A Tescókban pedig már december eleje óta önkéntesen korlátozzák az áruházakban egyszerre tartózkodók számát.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.