A brit bankok felkészültek a válság átvészelésére

A brit bankok felkészültek arra, hogy egy komolyabb gazdasági sokkot is túléljenek, és a pandémia idején is folytatják a hitelezést – idézi a BBC a Bank of England közlését. A brit központi bank a háztartások jövedelmének függvényében maximalizálná a felvehető jelzáloghiteleket. 

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 13:45
null
Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy komolyabb gazdasági sokkot is túlélhetnek a brit bankok, amelyek a pandémia idején is folytatják a hitelezést – idézi a BBC a Bank of England közlését. A pénzintézetek komoly tőkepuffereket képeztek a több mint tíz évvel ezelőtti nagy válság ideje óta – állítja a brit központi bank legújabb pénzügyi beszámolójában. A legtöbb kockázat, amit egy megállapodás nélküli brexit rejt magában, mára csökkent a bank szerint. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy „némi zavar” azért lehet a pénzügyi szolgáltatások terén. A Bank of England szakértői szerint a nagyobb brit bankok képesek akár 200 milliárd font sterlingnyi veszteséget is lenyelni, ám ez akkora sokk esetén fordulna csak elő, aminek bekövetkeztére nincs nagy esély. Ilyen lenne például az, ha a munkanélküliségi ráta 15 százalékra emelkedne, és az ingatlanárak 30 százalékkal csökkennének.

A Bank of England monetáris tanácsának korábbi tagja, Andrew Sentance BBC-nek tett nyilatkozata szerint a brit bankrendszer „nagyon ellenálló”. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a pénzügyi szektoron kívül egy megállapodás nélküli brexit jókora károkat okozhatna.

– A reálgazdaság nehéz időszaknak nézne elébe, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozna az Európai Unióból – fogalmazott.

A pénzügyi szektor felkészülése az unióból való távozást megelőző átmeneti időszak végére már az utolsó szakaszban van – olvasható a bank beszámolójában.

A legtöbb kockázatot, ami abból eredhet, hogy a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokban fennakadások következnének be, sikerült jelentősen csökkenteni. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra: a pénzügyi stabilitás nem egyenlő a piaci stabilitással, vagy azzal, hogy az ügyfelek teljesen elkerülhetnek minden fennakadást. Előfordulhat piaci volatilitás és fennakadás is a pénzügyi szolgáltatások terén, különösen az uniós ügyfelek esetében – fogalmaznak. A bank fontosnak nevezte, hogy a pénzintézetek továbbra is igyekezzenek minimalizálni ezeket.

Az ingatlanpiaccal kapcsolatban a brit központi bank megjegyezte: az utóbbi időben élénkebb a piaci aktivitás, de a jelzálog-hitelezés jócskán visszaesett az év elejéhez viszonyítva.

A túlzott eladósodottság veszélyeire hívja fel a figyelmet a Bank of England jelentése
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Bár néhány piaci szereplő előállt új jelzáloghitel-termékkel tavasz óta, mások visszavonták ilyen ajánlataikat, különösen a magasabb értékű ingatlanok esetében – olvasható a bank beszámolójában.

A bank óv a túlzott eladósodottságtól, ami – ahogy fogalmaz – mindig is magas kockázatot jelentett a pénzügyi és gazdasági stabilitásra nézve. Emiatt a bank pénzügyi bizottsága ajánlást fogalmazott meg azt illetően, hogy az új jelzáloghitelek esetében jövedelemhez kössék az eladósodottság mértékét, nagymértékben csökkentve az eladósodott háztartások számát. A javaslatokat vizsgálják, döntés jövőre várható – írja a BBC.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.