időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Folytatódik a kutatók bértámogatási programja

Magyar Nemzet
2020.12.30. 14:07
Folytatódik a kutatók bértámogatási programja

– Munkahelyük megőrzése érdekében ismét bértámogatásban részesülhetnek a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi) szektor magasan képzett szakemberei a járványhelyzet miatt, három hónapos időtartamban – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A tárca közleményében felidézte: a gazdaságvédelmi akcióterv részét képező intézkedéssel a kormány célja az ágazatban dolgozó több tízezer munkavállaló tartós foglalkoztatása, a munkabérek fenntartása és új munkahelyek teremtése. A kfi szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A kutatók és fejlesztők innovációs bértámogatása programban 2021. január 4-től ismét elérhető támogatást többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatják a vállalkozások.

A magasan képzett szakemberek munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához
Fotó: Teknős Miklós

– A lehetőséggel minden kutatást-fejlesztést végző munkáltató élhet (a költségvetési szerveket kivéve). A program így az összes ágazatot lefedi, hiszen minden gazdasági szektor vállalkozásai foglalkoznak kutatással, akár főtevékenységük mellett is – fejtette ki Bodó Sándor.

Újdonság, hogy a hozzájárulás már újonnan felvett dolgozókra is igényelhető, így a munkahelyek megvédése mellett újak létrehozását is támogatja a kormány.

A programban három hónapra biztosított támogatás egy főre eső összege a munkáltatói járulékokkal együtt nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot. Ezt az összeget a munkáltató kapja kézhez, amiért cserébe garantálnia kell, hogy a kérelem benyújtása előtti létszámot szinten tartja vagy bővíti, támogatott munkavállalóit legalább három hónapig tovább foglalkoztatja. A támogatás és a további foglalkoztatás időtartama alatt a munkáltató nem csökkentheti munkavállalójának munkabérét.

A tavasszal indított kfi-bértámogatás a járvány első hullámát követően közel 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá összesen több mint 17 milliárd forinttal.

A program részletes dokumentációja a Munka.hu oldalon lesz elérhető. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet majd benyújtani a honlapon jelzett határidőig.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.