időjárás 17°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Balatonakarattyán ér össze a két nagy balatoni kerékpárút

Sós Natália
2021.01.05. 14:17
Balatonakarattyán ér össze a két nagy balatoni kerékpárút

Folytatódik a Budapest–Balaton kerékpáros összeköttetés kiépítése 17 kilométeren, miközben a Balatoni Bringakörön 31 kilométeren zajlik majd felújítás az idén. A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak majd össze – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A főváros és a Balaton közötti kerékpárút ebben az évben 2,9 milliárd forintos beruházásban folytatódik, amelyet a várakozások szerint 2021 második felében a lakosság használatba is vehet. Átadják a teljes Budapest–Etyek szakaszt, a székesfehérvári bevezetőt és a 710-es számú főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt.

Több szakasz is megújul Balaton körül
Fotó: Éberling András

– 2010 óta mintegy 1600 kilométer új kerékpárút épült Magyarországon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaiban idén további 95 kilométeren látnak neki a munkálatoknak a vállalkozók. A kivitelezők 2021-ben a Budapest–Balaton összeköttetés összes szakaszán dolgoznak majd. Az év elején a sikeres uniós forráslehívás érdekében több mint ezer kilométernyi fejlesztés előkészítése kezdődhet meg. A kerékpározható hálózat teljes hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A Balatoni Bringakör déli parton fekvő részein a kivitelezők nyárig dolgoznak.

Összesen 1,3 milliárd forintból számos engedélyköteles szakasz újul meg Balatonakarattyát, Balatonvilágost, Siófokot, Zamárdit, Szántódot, Balatonszárszót, Balatonőszödöt, Balatonlellét érintve. A kivitelezések befejeztével a bringakör korszerűsítése Balatonakarattyától Balatonlelléig készül el.

A tervek szerint az idei év tavaszán folytatódik a lakóutcák helyi és teljes felületű burkolatjavítása, táblázása és a burkolatjelfestést magukba foglaló nem engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig.

A közlemény szerint kezdetét veszik a bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút egyetlen hiányzó szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.