Egyre kevesebben fizetnek készpénzzel

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt ritkábban vásárolnak az emberek, ugyanakkor a vásárlások értéke nőtt.

Munkatársunktól
2021. 01. 21. 20:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év a fizetési szokásokat is megváltoztatta. Sokan a korábbiaknál jóval több időt töltöttek otthon – ebből kifolyólag az online vásárlások aránya is megnőtt. Azoknak pedig, akik az üzletekben vásároltak, rengeteg helyen hívták fel a figyelmét, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében inkább kártyával vagy mobiltelefonnal fizessenek a készpénz helyett.

Egy, az OTP Bank megbízásából végzett friss kutatás alapján a felnőtt lakosság nagyjából nyolcvan százaléka rendelkezik bankkártyával, és az említettek 57 százaléka, ahol csak lehet a kártyás, vagy a mobiltelefonos fizetést választja.

A készpénzes vásárlásokat a felnőtt lakosság mindössze 16 százaléka részesíti előnyben a bankkártyás vagy mobilos fizetéssel szemben, míg a megkérdezettek 27 százaléka egyaránt használja a készpénzes és az elektronikus fizetési lehetőségeket.

A hitelintézet adatai szerint az elektronikus fizetési forgalom 2020 utolsó hónapjában csaknem tíz százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Miközben a korlátozások miatt ritkábban vásároltak az emberek, a vásárlások értéke nőtt.

Az elektronikus pénztárca használata gazdasági és fogyasztóvédelmi szempontból is kedvező
Fotó: 123RF

– A bankkártya-tulajdonosok 56 százalékával ugyanakkor előfordult már, hogy meghiúsult a vásárlása, mert kártyával nem tudott fizetni, elég készpénz viszont nem volt nála. Idén január 1-től azonban már minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére – hangsúlyozta közleményében az OTP Csoport.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.