Felújításhoz jól jön a zálogkölcsön

Önerőre mindenképpen szükség van a támogatott konstrukció esetében, hiszen a munka teljes költségét előre ki kell fizetni.

Horváth Éva
2021. 01. 18. 17:41
BÁV
Budapest 2020.08.06. BÁV zálog foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthonfelújítási támogatás iránt érdeklődők esetében sokaknak okoz gondot, hogy a maximum ötvenszázalékos támogatást csak utólag, a munkák kifizetését követően lehet igényelni.

Január első felének tapasztalatai alapján többen, akiknek nincs elegendő pénzük a felújításra, és nem akarnak vagy tudnak banki hitelt igénybe venni, zálogkölcsönből tervezik a munkálatok előfinanszírozását.

A BÁV Zálog tájékoztatása szerint országos fiókhálózatukban már január első napjaiban voltak olyan érdeklődők, akik az otthonfelújítási támogatás kapcsán a költségeket részben zálogkölcsönből szeretnék előfinanszírozni. Mint ismert, e támogatási formával a kormány döntése nyomán év elejétől elindítottak egy új támogatási formát a lakásfelújításba kezdőknek. Ennek részeként a gyermeket nevelő ingatlantulajdonosok a munka- és alapanyagköltségeik felét, maximum hárommillió forintot, utólag visszakaphatják.

A BÁV fiókjaiban leginkább olyan ügyfelek érdeklődnek, akik az utólag visszakapott támogatás összegét nem tudják vagy nem akarják banki hitelből megelőlegezni
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

– A zálogkölcsön olyanoknak is megteremti a lehetőséget a támogatás igénybevételére, akik ugyan jogosultak lennének, de nincs elegendő pénzük a felújítás elvégzésére. Leginkább olyan ügyfelek érdeklődtek eddig a fiókokban, akik az utólag visszakapott támogatás összegét nem tudják vagy nem akarják banki hitelből megelőlegezni – emelte ki Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója. Önerőre ugyanis mindenképpen szükség van a konstrukció esetében, hiszen a munka teljes költségét előre ki kell fizetni, és csak a felújítás befejezése után igényelhető a támogatás.

A koronavírus-járvány ellenére változatlanul kapacitáshiány van a szakemberek piacán
Fotó: Katona Vanda

A BÁV fiókjaiban arra számítanak, hogy ismét életbe lép a már jól ismert családon belüli segítségnyújtás. Hiszen például a fűtési rendszer vagy a bojler váratlan meghibásodása esetén is gyakran nyúlnak az emberek családi vagyontárgyakhoz, jellemzően aranyékszerekhez, amelyeket néhány hónapon belül ki is váltanak.

A zálogkölcsön ráadásul gyorsabb pénzhez jutást biztosít, mint a banki hitelek.

Ez pedig a felújítást tervezők és már végzők számára is előnyt jelenhet, a koronavírus járvány ellenére ugyanis változatlanul kapacitáshiány van az építőipari piacon, így továbbra sem egyszerű megfelelő, szabad erőforrásokkal rendelkező munkaerőt találni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.