Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A márciusi emelkedés után megtorpant az építőipar áprilisban

Biztató jel, hogy az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 12,8 százalékkal meghaladta a 2020. április végit.

Magyar Nemzet
2021. 06. 15. 9:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén áprilisban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal mai közléséből. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 0,8, az egyéb építményeké 14,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál.

2021 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 6,2, az egyéb építmények építése 26,1 százalékkal lett kisebb. A speciális szaképítésben 7,8 százalékkal bővült a termelés. A megkötött új szerződések volumene 15,3, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,9 százalékkal volt alacsonyabb a 2020. áprilisi bázisnál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 12,8 százalékkal meghaladta a 2020. április végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,9, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

2021 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 3,5 százalékkal csökkent.

Hosszabb távon növekedés jöhet

A mai építőipari adat a várakozásoknál kedvezőtlenebb, úgy havi, mint éves alapon érdemben csökkent a termelés – reagált az adatokra Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a folyamatokat ugyanakkor nehéz magyarázni, hiszen a havi alapú indexek az elmúlt időszakban össze-vissza alakultak: az egyik hónap jelentős csökkenését a következő hónap nagymértékű emelkedése követte. Ha mégis okokat keresünk, akkor a hideg és csapadékos április mérsékelhette az építőipari termelést – véli az elemző. Hosszabb távon az építőipar teljesítménye növekedhet, tekintettel a rendelkezésre álló források magas szintjére. Ugyanakkor fontos, hogy a forrásbőség ne csak az árak emelkedését eredményezze, hanem a termelési volumen is bővülni tudjon. A következő hónapokban az éves alapú index jelentős bővülést mutathat, tekintettel a bázishatásokra – összegezte Regős Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.