Elemér 2024. február 28.
logo

Ezermilliárdokból fejleszthet a vidék

Nagy Kristóf
2021.09.28. 06:05 2021.09.28. 09:21
Ezermilliárdokból fejleszthet a vidék

Év végéig további 527 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat az Agrárminisztérium. A kormány azért döntött a vidékfejlesztési program éves keretének növeléséről, hogy további lehetőséget teremtsen a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházásokra, valamint könnyítse az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra. Nagy István a Magyar Nemzetnek kiemelte: közel kétezermilliárd forint jut közvetlenül a beruházások támogatására.

Több mint félezer milliárd forintot csoportosított át a kormány a megújuló vidék, megújuló agrárium program idei pályázati keretére – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte: a vidékfejlesztési program éves fejlesztési keretének módosításával év végéig az eredetileg tervezetthez képest további 527 milliárd forint áll rendelkezésre. 

Így újabb fejlesztési, beruházási pályázatok kiírására van lehetőség. Ezekkel a felhívásokkal és a pluszforrással az Agrárminisztérium a termelők hatékonyságnövelő, versenyképességet erősítő beruházásaihoz nyújt támogatást, valamint tovább ösztönzi az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra.

Nagy István a részletekről elmondta: még e hónapban megjelenik az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra áttérést, az ökológiai gazdálkodás fenntartását támogató felhívás. Ezeknél a gazdálkodók önkéntesen pályázhatnak a normatív, vissza nem térítendő, területalapú támogatásokra. A kiírások célja a környezet állapotának megőrzése és javítása, a terhelés csökkentése, a biodiverzitás fenntartása és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése. 

– Fontosnak tartjuk, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel, és jelentősen növekedjen a fenntartható gazdálkodásba bevont területek aránya 

– emelte ki a miniszter. Mindkét felhívásnál jövő január 1-jétől indul a hároméves kötelezettségvállalási időszak. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra 360, míg az ökológiai gazdálkodás támogatására 40 milliárd forintos keretösszeg jut.

Szeptember végén a takarmány-előállító üzemek korszerűsítésére is új kiírás jelenik meg. Az ötvenmilliárdos keretösszegű felhívás támogatja mind a haszonállattakarmány-gyártást, mind a kedvtelésből tartott állatok eledelének gyártását. A takarmány előállításhoz kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése és az új technológiák kialakítása is támogatható lesz a pályázaton.

Októberben várható a tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatására kiírt ötmilliárd forintos keretösszegű felhívás. A támogatás a gyümölcsültetvényeken évről évre nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást.

– Kiemelt célunk támogatni a mezőgazdasági termelőket abban, hogy több lábon állhassanak. Ezért várhatóan még az ősz végén meghirdetünk egy ötvenmilliárd forintos keretösszegű diverzifikációs pályázatot is. A pályázók új szálláshelyek létrehozására vagy a már meglévők fejlesztésére fordíthatják az elnyert támogatást. 

Szintén a termelők jövedelembiztonságának érdekében várható az ősz második felében a krízisbiztosítási rendszer működését segítő ötmilliárd forintos felhívás. A krízisbiztosítás egyebek mellett szintén az időjárás kedvezőtlen következményeinek csökkentését szolgálja. A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése kapcsán az állattartók is számíthatnak egy 17 milliárd forint keretű felhívásra – részletezte Nagy István. Az agrárminiszter felidézte: 

nemcsak újabb pályázatok meghirdetését, de a korábban már sikeresnek bizonyult felhívások meghosszabbítását is lehetővé teszi a vidékfejlesztésre átcsoportosított, közel hatszázmilliárdos keret.

A beruházásokat támogató összeg az idei éves fejlesztési keret átcsoportosítását követően közel 1977 milliárd forintra emelkedik. Ezen felül 1256,2 milliárd forint jut a terület- és állatlétszám alapú, többségében több éves kötelezettségvállalást jelentő és átalány jellegű támogatási felhívásokra. Az egyebek mellett a tudásátadásra, technikai segítségnyújtásra és Leader-közösségek támogatására is fordítható egyéb felhívásokra idén 114,47 milliárd forint fordítható.

Nagy István kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország kormánya a közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig. 

Ebből az átmeneti évekre, vagyis 2021-re és 2022-re 1529 milliárd forint. Az új programozási időszak 2023-tól indul. A tárgyalások a közös agrárpolitika részletszabályairól a júniusi megállapodást követően szeptembertől folytatódnak.

A korábbi évek 17,5 százaléka helyett 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást nyújt a kormány az uniós vidékfejlesztési források mellé. A döntés a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési források megháromszorozását jelenti, amelyből valamennyi vidéki térség részesülhet – hangsúlyozta Nagy István.

Borítókép: Ujvári Sándor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.