Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

A gazdák jövedelmét is védi a hétfőtől elérhető krízisbiztosítás

Nagy Kristóf
2021.01.31. 07:18
A gazdák jövedelmét is védi a hétfőtől elérhető krízisbiztosítás

Hétfőtől csatlakozhatnak a gazdák a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez. Az új kockázatkezelési eszköz a többi konstrukciótól eltérően már nem csak az időjárás – például a jégeső vagy az aszály – okozta károk esetén nyújt védelmet.

A rendszer egyéb kockázatokra is kiterjed: az állat- és növénybetegségekből, a piaci árak csökkenéséből, a piacvesztésből, az árfolyamváltozásokból vagy a termelés során felmerülő költségnövekedésből adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására is alkalmas.

A mezőgazdasági termelők öngondoskodásán is alapuló krízisbiztosítás tehát ellensúlyozhatja az előre nem látható gazdasági és természeti események okozta termelői károkból adódó jövedelemcsökkenést. A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy a növénytermesztők mellett az állattenyésztők előtt is nyitva áll.

A gazdák már nem csak a jégkárok után számíthatnak kompenzációra: a februártól elérhető új biztosítás a piaci kockázatokra is kiterjed
Fotó: MTI

A kockázatkezelési alapból a termelő automatikus krízisbiztosítási kompenzációra tarthat igényt, ha az elmúlt három év átlaga alapján számolt jövedelme legalább harminc százalékkal visszaesik.

A termelő jövedelemkiesésének legfeljebb 69,9 százaléka kompenzálható.

Az átlagos jövedelem megállapításához a gazdálkodónak meg kell adnia az előző három év gazdálkodási adatait.

A kompenzációs kifizetésekre nemcsak az évente befizetett termelői hozzájárulások nyújtanak fedezetet, hanem az azt kiegészítő vidékfejlesztési támogatás is – részletezte az Agrárminisztérium. A krízisbiztosítási rendszer fedezetének harminc százaléka a termelői befizetésekből, hetven százaléka pedig a vidékfejlesztési támogatásból adódik össze.

A rendszer működtetésével összefüggő feladatokat a Magyar Államkincstár látja el. A rendszerhez önkéntes alapon, kérelem benyújtásával lehet csatlakozni. A belépésre évente egy meghatározott időszakban, februárban van csak lehetőség.

A gazdálkodó a belépés napját követő harmadik évben szüntetheti csak meg a részvételét a krízisrendszerben.

Az igénybevétel feltétele emellett a legalább hároméves működés, az átlátható költségvetés és a jövedelmet érintő adatszolgáltatási kötelezettség elfogadása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.