Malacsült nélkül maradhatnak a britek

A munkaerőhiány miatt a brit húsipar nem tud felkészülni a karácsonyi kereslet növekedésére.

Magyar Nemzet
2021. 10. 09. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem tapasztalt, súlyos munkaerőhiánnyal küzd a brit mezőgazdaság. A húsiparban az Egyesült Királyság érdekképviseleteinek felmérése szerint átlagosan 15 százalékkal, de egyes országrészekben akár 25 százalékkal több munkavállalóra lenne szükség. 

A létszám­hiány miatt várhatóan nem sikerül kielégíteni a karácsonyi ünnepek közeledtével megugró igényeket – írta a Politico. Nemcsak a munkaerőigényes ágazatokban jelentkező létszámhiány veszélyezteti az ünnepi menüt, hanem a jelentős sofőrhiány is.

A brit kormány a helyzet orvoslásának érdekében 5500 külföldi húsipari munkásnak és körülbelül ugyanennyi sofőrnek adna ideiglenes vízumot. A húsipar szereplőit tömörítő érdekképviseletek üdvözölték a lépést, ugyanakkor úgy látják, a segítséggel elkésett a kormány. Ennek oka, hogy 

a jelentős karácsonyi keresletélénkülésre a húsfeldolgozóknak már júniusban el kell kezdeniük a felkészülést, ezt viszont az idén nem tudták megtenni a vállalkozások.

Az alapanyag-előállítást is ellehetetleníti a létszámhiány: a zöldségek és a gyümölcsök egy jelentős részét nem volt, aki betakarítsa, de az állattartók hiánya miatt a baromfi- és sertésállományok kényszervágására is több példa volt az elmúlt időszakban.

Az egyébként is komoly munkaerőhiányt jelentősen súlyosbította a brexit, mivel az uniós kilépés okozta bizonytalanság miatt a külföldi munkaerő meghatározó része elhagyta a szigetországot.

Borítókép: Mindmegette.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.