időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Megszületett az alku a minimálbérről, véglegesítés alatt a megállapodás

Magyar Nemzet
2021.11.03. 19:17 2021.11.03. 19:33
Megszületett az alku a minimálbérről, véglegesítés alatt a megállapodás

Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án Budapesten. 

A felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér tehát kétszázezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól. 

A gazdasági növekedés eredményeiből még nagyobb mértékben részesülhetnek a magyar családok, a lépéssel a kötelező legkisebb kereset 2022-től felülmúlja az átlagbér 2010-es szintjét. A foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják.

Az elmúlt évtized elejéhez képest jóval több mint kétszeresére nőtt a minimálbér és a szakmunkás minimálbér összege.

 A munkahelyeket és a fizetéseket a vírusválságban is sikerült megvédeni, a magyar gazdaság a legjobban teljesítők közé tartozik Európában. 

Jelentős az igény a legkisebb keresetek további növelésére: a nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka támogatta a minimálbér kétszázezer forintra emelésének tervét.

A megállapodás-tervezet szerint a kormány a mindenkori termelékenység, versenyképesség és gazdasági növekedés függvényében, a költségvetés teherbíró képességére tekintettel folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását.

A felek ajánlásként fogalmaznák meg, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjen a bérek reálértéke 2022-ben. Minden vállalkozást üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbéremelésre ösztönöznek azzal, hogy az adócsökkentésekből származó megtakarításokat erre fordítsák.

A szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodás november közepéig megszülethet.

Borítókép: MTI/Varga György