időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Európában elszálltak, Magyarországon stagnáltak az energiaárak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.17. 14:10 2021.12.18. 08:11
Európában elszálltak, Magyarországon stagnáltak az energiaárak

– Az áram ára átlagosan 24,75 százalékkal, a földgázé átlagosan 54,57 százalékkal nőtt 29 vizsgált európai fővárosban januártól novemberig; Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján az áram csak a lengyel fővárosban, Varsóban lett olcsóbb, ugyanakkor 11 országban húsz százalék fölött volt az emelkedés januártól novemberig. Amszterdamban több mint duplájára nőttek az árak, Brüsszelben és Bukarestben csaknem hetven százalékkal.

A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia januárhoz képest, ez is a forint–euró árfolyamváltozás miatt – jelezte a MEKH.

A földgáz egy országban sem lett olcsóbb, 17 fővárosban ugyanakkor húsz százalék fölötti volt az áremelkedés, közülük 13-ban a növekedés az ötven százalékot is meghaladta. A legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték. A forint–euró árfolyamváltozás miatt a gázár esetében Magyarországon 1,51 százalékos emelkedést mértek.

Borítókép: A Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energiát az országos hálózatba szállító magas feszültségű elektromos távvezetékek oszlopsorai az erőmű szomszédságában. (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)