időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Indulhat a roham az ingyenhitelért

Köpöncei Csilla
2022.01.03. 12:18 2022.01.03. 14:53
Indulhat a roham az ingyenhitelért

Megnyíltak a kedvezményes hitelek a hazai sertéstartók előtt, az első kérelmeket már ezen a héten benyújthatják az érintett gazdálkodók. Az agrártárca a kamat és a hitelekhez kapcsolódó költségek teljes összegét átvállalja, a lehetőséggel június végéig élhetnek a bajba jutott termelők.

Már ezen a héten igényelhetik a kamat- és költségmentes hiteleket a hazai sertéstartók, ezzel a takarmányárak drasztikus emelkedése és a sertéspiac nehézségei miatt a sertéságazat számára nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé. Az erre vonatkozó miniszteri rendelet a napokban jelent meg. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a sertéstartók a KAVOSZ koordinálásában működő regisztrálóirodákban nyújthatják be a hitelkérelmeket várhatóan a hét második felétől. 

A tárca az Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel konstrukció és az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 keretében a 2022. január 1. és 2022 június 30. között újonnan felvett hitelekhez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességi díjtámogatást, valamint a hitelek megkötésével, fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek 100 százalékára vonatkozó költségtámogatást nyújt. 

A kedvezményes, kamattámogatott hitel összege a vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, az erre vonatkozó szorzó szerint számított átlagos állategységenként legfeljebb 500 ezer forint lehet. Az Agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel esetében a kis- és középvállalkozás (kkv) minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a kkv-k maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű kamat- és költségmentes forgóeszköz-hitelhez juthatnak.

A sertéstartóknak különösen nehéz évük volt a tavalyi. A piaci válság hátterében a megszűnt kínai piac okozta túltermelés áll. Tavaly Németországban is megjelent az afrikai sertéspestis, s míg korábban Németország szállította a legnagyobb mennyiségű sertést a kínai piacra, a sertésbetegség megjelenését követően az ázsiai nagyhatalom azonnal leállította a szállítmányokat. Ezzel egyik pillanatról a másikra húszszázalékos többlettermelés jelentkezett a közösségben. Ehhez adódik hozzá a gabonaárak drasztikus emelkedése, ami miatt az egekbe szöktek a takarmányárak. 

A tárca az elmúlt hónapokban számos intézkedéssel próbálta enyhíteni a sertéspiaci válságot. Az Agrárminisztérium megteremtette annak feltételeit, hogy 2021-ben 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatást lehessen kifizetni az ágazat segítésére. Így az érintett gazdálkodók még az év vége előtt 5,7 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak. 

Nagy István agrárminiszter a lapunknak adott korábbi nyilatkozatában rámutatott: a kormány minden lehetséges eszközzel próbálja segíteni a bajba jutott sertéstartókat. A kamatmentes hitel és az állatjóléti támogatások keretének megemelése mellett piacvédő intézkedéseket is hoztak. A határainkon szigorított ellenőrzéseket végeznek a hatóságok. Ezzel párhuzamosan szolidaritási mozgalmat indított a tárca, amelyhez már több áruház csatlakozott. Ugyanakkor a válság nem magyarországi eredetű, az európai unió legtöbb tagállamát érinti, ezért a kormány az Európai Bizottsághoz fordult, Brüsszel azonban elutasította a válságmentő intézkedéseket. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert)