Nagy a kereslet az iparcikkekre

Már a múlt héten látványosan felfutott a drágább iparcikkek iránti kereslet az üzletekben, amely a kereskedők szerint a februárban kézhez kapott állami támogatásoknak és a bőséges jövedelemkiáramlásnak köszönhető. A várakozások szerint a karácsony előtti forgalmat meghaladó vásárlási láz kitart az első fél évben.

2022. 02. 18. 6:30
20210301 Kaposvár A fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a web­áruházak termékismertetőiben. A kaposvári áruházakban is folyamatosan cserélik a címkéket és tájékoztatják a vásárlókat, sokan ugyanis még nem hallottak a változásról. illusztráció Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra az ágazati szakértők számítottak, nem csupán az élelmiszerüzletekben, hanem a tartós fogyasztási eszközök, az eddig halogatott, nagyobb összegű kiadásokkal járó iparcikkek eladásaiban is azonnal megmutatkozott a látványos fogyasztásélénkítő hatás, a kereskedők szerint a februá­ri szja-visszatérítések és a hónap közepéig kézhez kapott, megemelt fizetések következtében. Emellett a 25 év alattiak zsebében maradt pluszösszegek is megjelenhettek már a drágább műszaki termékek bolti forgalmában.

Sőt, már az utalások végső határideje előtt, 

a múlt héten látványosan erősödött a kereslet az árucikkenként több tízezer forintos vagy akár százezres nagyságrendű költséget jelentő háztartási gépek, otthoni berendezések, számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok piacán. 

Ezen termékek körében a nagyobb láncok üzleteiben és az online áruházakban eddig várakozáson felüli növekedést tapasztaltak az eladási forgalomban, hét végén és a hétköznapokon is. A lapunknak nyilatkozó cégek egyértelműen a több ezer család konyhájára pluszpénzeket eredményező állami támogatásoknak – különösen az szja-visszatérítéseknek – tulajdonítják a tél végi felfutást, és úgy tűnik, 

a karácsony előtti forgalomra hajazó vásárlási láz még hetekig kitart.

– A MediaMarkt forgalma közel ötven százalékkal nőtt február 11. és 17. között az előző év azonos időszakához viszonyítva, a növekedésben egyértelműen a szja-visszatérítésnek volt kulcsszerepe – közölte a Magyar Nemzettel az áruházlánc.

Mint részletezték, a tipikus termékkörökben egyaránt jelentős növekedést mutat az értékesített árumennyiség. Így például a mobiltelefonok, okostelefonok és háztartási nagygépek – például szárítógépek, mosógépek, hűtőszekrények – eladási forgalma több mint ötven százalékkal nőtt ez idő alatt, miközben az okosórák esetében is megduplázódott a forgalom. 

A jövedelemadó-visszatérítés pozitív hatásai megjelentek a kávéfőzők és a porszívók értékesítésében is – jelezte a hagyományos és internetes kereskedelemben is jelen lévő MediaMarkt.

Sokaknak nyílt arra lehetősége, hogy az eddig halogatott beszerzéseket pótolják. Fotó: Fehér Gábor

Közel harminc százalékkal megugrott a háztartási berendezések értékesítése a gyermeket nevelő családoknak járó szja-visszatérítés miatt az eMAG–Extreme Digitalnál, ahol négy nagyobb kategóriában tapasztaltak növekedést: a háztartási gépek, a számítógépek, a mobiltelefonok és a lakberendezési cikkek forgalma bővült.

Lapunkkal közölték: bár az adóhivatal február 10-én kezdte meg az szja-visszatérítések automatikus folyósítását a családosoknak, a forgalmi ­adataik szerint már február 8-tól érezhetően emelkedtek az eladások az összesen mintegy négymillió terméket kínáló online kereskedésnél, ahol 

a megrendeléseket sokan már azelőtt leadták, mielőtt kézhez kapták a többletpénzeket.

Ezekből úgy tűnik, hogy a legtöbben mobiltelefon-cserét terveztek első körben, ezen a területen a vásárlók között az immár adómentességet élvező 25 év alatti fiatalok is nagyobb arányban jelenhettek meg. 

– A mobilok esetében nőtt a legnagyobb mértékben, több mint 27 százalékkal a forgalom február 8. és 13. között az internetes áruházban, ahol a drágább készülékek iránti kereslet is jelentkezett – tájékoztatott az eMAG–Extreme Digital. Hozzátették: a háztartási gépek eladása is közel harminc százalékkal nőtt, a legtöbben mosó- és szárítógépet vagy tűzhelyet, hűtőszekrényt, fagyasztót rendeltek házhoz.

Az online felületen a számítástechnikai eszközök is tarolnak. Ezen belül a múlt vasárnapig két számjegyű volt a növekedés a laptopok, tabletek értékesítésében, míg az asztali számítógépeknél az eladási árak terén mutatkozott látványosabb növekedés. 

A családok az otthoni gépeket, számítástechnikai eszközöket is korszerűbbre tudják cserélni. Fotó: Monkey Business Images

Sokan költenek ezenkívül az otthonukra is a lakberendezés, bútor kategóriában, ezen a területen a múlt héten a bruttó árbevétel több mint 28 százalékkal nőtt a megelőző napokhoz képest. – A legtöbben szobatextíliát, szőnyeget, nappali- vagy irodai bútort, illetve főzőedényeket vásároltak – jelezték.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy számol, hogy 

az eddigi, nyolc-tíz százalékos béremelések tükrében éves szinten legalább öt-hat százalékos volumennövekedés várható, leginkább az iparcikkek értékesítésében.

Borítókép: Várakozáson felüli kereslet mutatkozik a műszaki cikkek piacán (Fotó: Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.