Törölték az Ukrajnába induló légi járatokat

A Wizz Air a családtagokkal együtt a lehető leghamarabb evakuálja az ukrajnai bázisú személyzetét, és az országban állomásozó repülőgépeit.

2022. 02. 25. 6:56
null
Légiirányítók, repülő ,repülőtér, wizzair, lufthansa, Liszt Ferenc repülőtér, ferihegy Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután lezárták Ukrajna légterét a polgári légi forgalomban közlekedő repülőgépek elől és felfüggesztették a navigációs szolgáltatásokat, a Wizz Air – szinte utolsóként az utaztatók közül – bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti valamennyi ukrajnai járatát. A döntés kapcsán utasok százai érdeklődtek a diszkont-légitársaság Facebook-oldalán a vis maior helyzetben érvényes tudnivalókról, ­például a jegyár-visszatérítésről vagy az átfoglalásokról.

– Számunkra továbbra is az ­utasaink és a személyzetünk biztonsága a legfontosabb. Az Ukrajnában zajló sajnálatos események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air ideiglenesen felfüggeszti minden járatát az ország területén 

– erősítette meg a légitársaság a Magyar Nemzetnek. 

Jelezték: a következő két napban Ukrajnába érkező és onnan induló járatokra a jegyvásárlás lehetőségét február 27. vasárnap 23:59-ig lezárták.

– A Wizz Air mindazonáltal lehetővé teszi az utazást azok számára, akiknek ez elkerülhetetlen, a későbbi időpontokra jelenleg is lehetséges a foglalás – közölték. Arra is felhívták a figyelmet, hogy

a váratlan események miatt a jelenleg meghirdetett, Ukrajnába induló és onnan érkező járatokon előfordulhatnak késések, járattörlések vagy fennakadások.

Ezért azt javasolják, hogy az utasok az indulás előtt tájékozódjanak a Wizzair.com oldalon, illetve a változások által érintett ügyfeleket SMS-ben és e-mailben értesítik a visszatérítésre vagy a járat átfoglalására vonatkozó lehetőségekről.

Jelenleg a légitársaságok elkerülik a háborús övezetet. Fotó: Éberling András

Az Airportal.hu értesülései szerint a Wizz Airnek – egyedüli külföldi légitársaságként – több Airbus ­320-as gépe ragadt Ukrajna repterein.

Így például a Milánóból, Hamburgból és Brüsszelből érkezett repülőgépek jelenleg is Kijevben rostokolnak, egy pedig Lvivben, ez a gép az előző éjszaka indult volna Budapestre, ám a felszállás az időközben elrendelt légtérzár miatt elmaradt. A Wizz Air a portálnak jelezte, hogy 

a lehető leghamarabb evakuálni fogják az ukrajnai bázisú személyzetüket és közvetlen családtagjaikat, akárcsak az országban állomásozó gépeket.

A Ryanair írországi fapados légicég azt közölte, hogy 14 napig szünetelteti a közlekedést az érintett útvonalon, amelyre legalább négy hétre felfüggeszti a jegyértékesítést. 

A Lufthansa, az Austrian és a Swiss is felfüggesztette az ukrajnai közlekedését, ahogy a Párizs és Kijev között közvetlen járatot üzemeltető Air France, valamint a Scandinavian Airlines. Tegnap

az Ukrajnával szomszédos Moldova is lezárta a légterét,

emiatt a Wizz Air kisinyovi járata a romániai Jászvásárba érkezett meg, míg a LOT moldovai járatát indulás előtt törölték.

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt

a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön Ukrajnát az I-es (piros), utazásra semmilyen körülmények között nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta.

„Az országban tartózkodó állampolgáraink regisztráljanak konzuli védelemre” – hívta fel a figyelmet honlapján a tárca.

(Borítókép: Légtérzár lépett életbe és navigáció sincs a polgári gépeknek (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.