Átadták a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

A felsőoktatás jelentős forráshoz jutott annak érdekében, hogy minőségi egyetemek működjenek, amelyek az innovációs ökoszisztéma részévé tudnak válni.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 14:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták csütörtökön a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit a 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért – közölte a budapesti eseményről a távirati iroda. 

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS–CoV–2 vírus elleni gyógyszerkészítmény-segédanyagért.

– Jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület: a változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak. Elvárás az egyetemekkel szemben az oktatás és kutatás mellett az innovációs teljesítmény felmutatása is – fogalmazott beszédében Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. 

Rámutatott: a felsőoktatás jelentős forráshoz jutott az elmúlt években annak érdekében, hogy minőségi egyetemek működjenek, amelyek az innovációs ökoszisztéma részévé tudnak válni.

Az államtitkár kiemelte, hogy 

Magyarország a GDP 1,6 százalékát fordítja kutatás-fejlesztés-innovációra, cél, hogy ez az arány a közeljövőben 1,8 százalékra emelkedjen. 

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az európai uniós lehetőségekkel élni kell a további források megszerzéséért.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez.

A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások az innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.  

Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni, amit a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutat – ezt Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke mondta. 
Elhangzott: a 2022. február 2-i határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak.

Az innovációs szaktárca díját a Covid elleni védekezésben kiemelkedő gyógyszerért ítélték oda Fotó: Kormány.hu

Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjat a Meditop Gyógyszeripari Kft.-nek ítélték oda a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.
Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, illetve a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.
A tárca támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. vette át a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért.
A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. kapta a digitális cégfinanszírozási rendszeréért.
    

Borítókép: több cég érdemelte ki a rangos elismerést Fotó: MISZ 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.