Hatalmas osztalékot tervez a Mol

Kellemes meglepetés a részvényeseknek nehéz időkben.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 23. 17:49
Banknotes Background, Hungarian Forints
Banknotes Background, Hungarian Forints Forrás: 123 rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol Nyrt. igazgatósága döntött arról, milyen javaslatot terjeszt a cég közgyűlése elé a fizetendő osztalékról. A tavalyi év után száz forintot javasolnak részvényenként a korábbi 95 után, ami megfelel annak a célnak, hogy folyamatosan emelkedjen az összeg. A cég nem fizetett osztalékot a 2020-as év után a járvány és hatásai miatt, azonban itt jön a meglepetés: most nemcsak az akkori elmaradt osztalékot, hanem kétszer annyit javasolnak rendkívüli osztalékként kifizetni, vagyis még kétszáz forintot, így a teljes osztalékfizetés most nagyjából háromszáz forint lenne részvényenként.

A szokatlanul bőkezű kifizetést a cég igen stabil helyzetével és magas eredményével indokolják, mindazonáltal szokatlannak tűnik a lépés, hisz a Mol és általában a magyar gazdaság, sőt egész Európa gazdasága (a Molnak több országban van leányvállalata) komoly kihívásokkal, kockázatokkal néz szembe az orosz-ukrán háború miatt. Emellett a benzinár 480 forintos maximálásának terhei is legnagyobb részben a Molt sújtják, és még nem tudhatjuk, hogy biztosan véget ér-e májusban az árrögzítés.

A váratlan részvényesi ajándékra ötszázalékos emelkedéssel reagált a Mol papírja a tőzsdei kereskedésben, ami érthető, hisz a háromszáz forint körüli összeggel az előző napi záróárra számítva több mint 11 százalékos osztalékhozam adódik, ráadásul a kifizetés rövidesen, az éves közgyűlés után aktuálissá válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.