időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Megtilthatja a kormány a gabonakivitelt

Nagy Kristóf
2022.03.04. 20:04 2022.03.04. 21:54
Megtilthatja a kormány a gabonakivitelt

Megtilthatja a kormány a gabona kivitelét az országból. Az erről szóló rendelet rövidesen a Magyar Közlönyben is megjelenhet – mondta az RTL Híradónak Nagy István. Az agrárminiszter azzal indokolta a lépést, hogy az orosz–ukrán háború miatt régen tapasztalt emelkedésnek indult a gabona ára a tőzsdén. Erre a világpiaci áremelkedésre reagál a lépéssel a kormány, a kiviteli tilalom minden gabonafélét érinthet. 

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőr országa. A fegyveres konfliktus miatt a héten több napon keresztül is rekordot döntött a búza és a kukorica tőzsdei jegyzése. A napokban tapasztalt áremelkedésre több mint tíz éve nem volt példa. 

A további áremelkedésnek súlyos következményei lehetnek, mivel a gabonafélék ára már az elmúlt egy évben – jóval az orosz–ukrán fegyveres konfliktus előtt – jelentősen megugrott. Jelentős részben ez okozza a szokatlanul magas inflációt, azon belül is az élelmiszerek árának meredek emelkedését.

A gabonafélék további áremelkedése brutális élelmiszerár-emelkedéshez vezethet, ezzel tovább gyorsítva a világszerte rég nem látott magasságba szökő áremelkedést.

Magyarország gabonatermesztése meghaladja az ország szükségleteit. Az itthon megtermett búza mennyisége az ország lakosságának kétszeresét is képes lenne ellátni. A kivitel korlátozása nem lenne meglepő lépés, mivel elvben a termény itthon tartásával elkerülhető egy hirtelen drasztikus élelmiszerár-emelkedés.

Borítókép: Itthon marad a gabona (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Háború Ukrajnában

Putyin: A Nyugat megingatta az európai biztonság rendszerét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.