időjárás 10°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Visegrádiak: Most a biztonságos élelmiszer-ellátás a legfontosabb

Magyar Nemzet
2022.03.04. 18:45 2022.03.04. 18:58
Visegrádiak: Most a biztonságos élelmiszer-ellátás a legfontosabb

A közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveinek megfelelő jövőképet kell mutatniuk a gazdák számára – jelentette ki Nagy István a magyar V4-elnökség második agrárminiszteri ülésén pénteken.

Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdáknak a megfelelő gazdasági döntések meghozatalához már nyáron ismerniük kell a KAP stratégiai tervének bizonyos elemeit, ezért kiemelten fontos, hogy a tervek időben, legkésőbb a nyár közepére el legyenek fogadva. Nagy István kiemelte, a közvetlen támogatások igazságosabb elosztása érdekében 

Magyarország teljesíti a jogszabályban foglalt 10 százalékos követelményt, amivel a jelenlegi időszakhoz képest közel megháromszorozzuk a kis- és közepes gazdaságok kiemelt támogatására fordított összeget.

A miniszter szerint meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a klímavédelmi és a versenyképességi szempontok között is. Fontos eredmény, hogy a nyolc ország az uniós vidékfejlesztési források összesen több mint 45 százalékát fordítja majd környezet- és klímavédelmi intézkedésekre, ami jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt 35 százalékos minimumot. 

A V4-ek agrárminiszteri találkozóján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Farm to fork, vagyis a Termőföldtől az asztalig stratégiában meghatározott célértékekhez figyelembe kell venni a tagállamok eltérő kiindulópontját és sajátosságait. Szintén egységes a szakpolitikusok véleménye a növényvédő szerek használatának és kockázatának csökkentésével összefüggő szakmai kérdésekben. 

Nagy István emellett elmondta, az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagyságára vonatkozó 25 százalékos célérték eléréséhez szintén számolni kell a tagállami sajátosságokkal. A résztvevők kiemelték: az ökológiai gazdálkodásba vont területek növelését támogatni kell. A magyar miniszter hozzátette, hogy az ukrajnai válsághelyzet komolyan veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, ezért felül kell vizsgálni az uniós stratégiákban előírt célértékeket.

Borítókép: A magyar V4-elnökség második agrárminiszteri ülése (Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.