Rendkívüli támogatást kapnak a gazdák a viharkárok kezelésére

Az Agrárminisztérium másfél milliárd forintos rendkívüli támogatást nyújt a vihar sújtotta kertészeteknek.

Nagy Kristóf
2022. 03. 03. 6:50
null
2022.01.31 - Fóliasátrakat tett tönkre a viharos erejű szél - Kápolna - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszar Mark
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél milliárd forint rendkívüli támogatást nyújt az Agrárminisztérium azoknak a gazdáknak, akiknek jelentős kárt okozott a január 30-i viharos időjárás. Az érintettek – elsősorban a hajtatottzöldség-termesztéssel foglalkozó termelők – március 7–11. között nyújthatják be a károk ellentételezésére igényelt támogatáshoz szükséges kérelmeket. 

A kompenzáció mértéke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt kár összegének legfeljebb nyolcvan százaléka lehet 

– közölte az Agrárminisztérium.

A vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után alapesetben a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt. A nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett jelentős károkat ugyanakkor most részben az Agrárminisztérium kompenzálja. 

A támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az agrárkamara már a vihar után közvetlenül felmérte és leigazolta, 

valamint a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstár részére március 3-áig továbbította. A kamara újabb kárbejelentést már nem fogad. 

A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes mezőgazdasági ügyfél-nyilvántartási rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, a tárca javasolja a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését. A kárenyhítés részleteiről szóló agrárminisztériumi rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben.

A január végi viharok elsősorban a fóliás zöldségtermesztőknek okoztak jelentős károkat, mivel a viharos szél nem kímélte a fóliasátrakat. Ők alapesetben a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben számíthatnak kárenyhítésre. A rendszer főbb elemei 

  • a kárenyhítési alap,
  • a mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódó díjtámogatás,
  • a jégkármérséklő rendszer
  • és a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer.

A fólia alatti növénykultúrában észlelhető károk ellentételezésére a kárenyhítési alap jelent segítséget, itt 15 napja van a termelőnek az erre szolgáló elektronikus felületen bejelentést tenni.

Ismét nyitva az ültetvénytelepítési pályázat. Újra lehet pályázni a Vidékfejlesztési program részeként meghirdetett ültetvénytelepítést és gyógynövénytermesztést támogató kertészeti felhíváson – közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleményében. A pályázók korszerű, a piaci igényeket kiszolgálni képes, új ültetvények telepítésére, a kiöregedett, csak gazdaságtalanul művelhető gyümölcsültetvények megújítására igényelhetnek támogatást. Az ültetvénytelepítés mellett pályázni lehet még öntözési rendszerek és jéghálótakarás kiépítésére, a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló technológia, valamint a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

Borítókép: Nem kímélte a fóliasátrakat a januári ítéletidő (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.