Végrehajtás indul Bige László műtrágyacége ellen

Be kell fizetnie a Nitrogénműveknek a 11 milliárd forintos bírságot, a Kúria nem adott halasztást.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 10:32
null
2016.09.22. Nitrogénművek Zrt., Pétfürdő. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: SIMON MORICZ-SABJAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Nitrogénművek csoportra kiszabott 11 milliárd forintos bírság végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.

A versenyhivatal tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette, illetve az előírtak szerint törleszti a kirótt bírságot.

A Nitrogénművek csoport a döntést bíróságon támadta meg, egyúttal kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának, így a bírság befizetésének felfüggesztését addig, amíg az akár évekig tartó, teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul. 

A bíróságok megvizsgálták a vállalatcsoport érveit, és egybehangzó döntést hoztak: előbb a Fővárosi Törvényszék, majd jogerősen a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. 

A Nitrogénművek csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti, tavaly őszi fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 millió forintot tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

Mivel a vállalatcsoport a Kúria döntését követően eddig a bírságösszeg nagyjából öt ezrelékét rendezte az államháztartásnál, a Gazdasági Versenyhivatal a Kúria döntése alapján az adófizetők pénzének védelme érdekében elrendelte a pótlékkal növelt bírsághátralék végrehajtását, amit az adóhatóság végez el.

Felelőtlennek tartja az önkéntes befizetést a Nitrogénművek. A döntést tudomásul véve a Nitrogénművek Zrt. a teljes összeget – 11 056 317 000 forintot – elkülönítette a cégcsoport egy belföldi bankszámlájára, melyről a bírság végrehajtható. A tavaly novemberi azonnali kérelmük óta ugyanakkor olyan meghatározó tények és körülmények merültek fel – orosz-ukrán háború, tovább növekvő energiaárak, ellátási lánc kockázatok – amelyek előre nem voltak kiszámíthatóak és jövőbeni hatásuk is nehezen prognosztizálható. Így egy új kérelem előterjesztésére törvényi lehetősége van a csoportnak, mellyel él is. Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója elmondta: az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne, melyet nem tudnak felvállalni. A vállalat gazdasági teljesítőképességét összetetten kell vizsgálni és egy erősen szezonális iparágban, a jelenlegi bizonytalan energiapiaci környezetben nem lehet egyszerű pénzügyi beszámolók alapján felmérni a bírság befizetésének hátrányait. Ennek bemutatására a jelenleg ismert üzleti tényezőket is részletezve egy új azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújtanak be. Álláspontjuk szerint egy esetlegesen jogsértő GVH határozat miatt, aminek jogerős döntése akár két-három évig is elhúzódhat, nem lenne szabad korlátozni a Nitrogénművek Zrt. működését, aminek nemzetgazdaságilag jelentősen nagyobb hátránya lenne, mint a bírság beszedésének.

Borítókép: a Nitrogénművek pétfürdői üzeme (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.