Többlet az elkülönített állami pénzalapoknál

Áprilisban a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 11:33
null
20220106 budapest Xi ker nyugdijasok illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere április végén 2635,6 milliárd forintos hiányt mutatott – jelentette hétfőn közzétett tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.
Eszerint a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt értek el, miközben az elkülönített állami pénzalapoknál 52,8 milliárd forintos többlet halmozódott fel az év első négy hónapjában.
A pénzügyi tárca jelentésében a kiadások közül kiemelték, hogy 

a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. 

Eszerint a nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fordítottak.

– A kormány megőrzi a költségvetés egyensúlyát. A háború okozta kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben meg kell őrizni Magyarország stabilitását, ezért a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett 

– hangsúlyozta a pénzügyi tárca. 

Számításaik szerint 

az idei évre 4,3 százalékos gazdasági növekedés, a GDP 76,1 százalékára javuló államadósság és 4,9 százalékos költségvetési hiány várható. 

Jelezték: a következő négy évben is magas ütemű gazdasági növekedéssel, az államadósság és a költségvetési hiány folyamatos csökkentésével számol a kormány. 

 

(Borítókép: Tavalyhoz képest többet költött az állam a nyugdíjasokra. Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.