időjárás 21°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo
Akár milliárdos állami bevételt is hozhatnak idén az új magyar kriptoadószabályok

Újabb adócsökkentés lépett életbe, ami nem mindennapi területen lökheti élre Magyarországot

Jakubász Tamás
2022.05.18. 06:44 2022.05.18. 10:46
Újabb adócsökkentés lépett életbe, ami nem mindennapi területen lökheti élre Magyarországot

Már élnek a kriptovagyonok hazacsábítását szolgáló adóügyi előírások, a péntekig beadható adóbevallásban bárki számot adhat a virtuális pénzekkel szerzett nyereségéről, és alacsony adó mellett legalizálhatja azt – erről beszélt a Mediaworks Hírcentrumának az adóügyi államtitkár. Izer Norbert elmondta: százmilliárdokat tarthatnak virtuális pénzben a magyar befektetők, a kedvezményes szabályok a közkasszának is milliárdos bevételt hozhatnak. Hozzátette: a kormány követi az adócsökkentés politikáját, amely eddig is növelte az adózási hajlandóságot, kifehérítette és növekvő pályára állította a gazdaságot, s stabilizálta a pénzügyi egyensúlyt.

Az utóbbi napokban földrengésszerű változások történtek a kriptodevizák nemzetközi piacán, volt olyan virtuális pénz, amelynek árfolyama a száz dollár körüli összegről rövid idő alatt majdnem nullára csökkent. Egyes becslések szerint dollármilliárdok égtek el pillanatok alatt. Utóbbi mozzanat ugyanakkor egyúttal azt is jelzi, hogy hatalmas pénzek mozognak a kriptodevizák piacán, vagyis igen sokan bíznak meg a virtuális fizetőeszközökben, amelyekből rá­adásul bőséges a kínálat.

Egyes becslések szerint több tízezer hazai befektető tart kisebb-nagyobb vagyont virtuális pénzben, ezek együttes értéke akár több százmilliárd forint is lehet

– mondta a Mediaworks Hírcentrumának az adóügyi államtitkára. – Az érintettek – folytatta Izer Norbert – már élhetnek a kedvezményes adózást garantáló magyar kriptoszabályokkal.

Az államtitkár felidézte, hogy az Országgyűlés tavaly nyáron szavazta meg a 2022-es adóváltozásokról szóló törvényt. A jogszabály sok más mellett részletesen szabályozta a kriptodevizák adóügyi helyzetét. – Korábban – magyarázta Izer Norbert – a virtuális pénzeket nem lehetett semmilyen speciális hazai adójogi kategóriába beilleszteni. Emiatt a kriptodeviza átruházásából származó summa úgynevezett egyéb jövedelemnek számított, s mint ilyet, a 15 százalék személyi jövedelemadón túl 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó is terhelte. Az együttes adóteher az egyéb jövedelmek 87 százalékos szabálya miatt a gyakorlatban 26,5 százalék volt, ráadásul az ügyleti eredményeket sem lehetett egymással szembe állítani, azaz a nyereséges ügylet esetében fizetni kellett, miközben egy másik tranzakció veszteségének elszámolására nem adtak módot a szabályok.

Az utóbbi évek, évtizedek magyar gyakorlatából pontosan tudhatjuk, hogy ha az adó magas, magas lesz a jövedelemeltitkolás aránya is. Ez pedig egyet jelent a feketegazdaság térnyerésével. Az év eleje óta élő új kriptoszabályok éppen ennek akarnak elébe menni

– mondta Izer Norbert. Ezután arról beszélt, hogy az új rendelkezések értelmében csak akkor kell adót fizetni, ha valamely kriptoeszközt nem egy másik kriptoeszközre váltják át, vagyis a vagyon kikerül a kriptovilágból. Így ha a tulajdonos értékesíti virtuális pénzét, jövedelme immár úgynevezett külön adózó tőkejövedelemnek számít, amely után a 15 százalék személyi jövedelemadót be kell fizetni, de a szociális hozzájárulási adót nem. Az ilyen jövedelmet az adóévben elért összes bevétel és ráfordítás különbözeteként kell megállapítani, vagyis a nyereségek mellett a veszteségeket is figyelembe veszik.

A kisebb adó és az átlátható szabályrendszer várakozásaink szerint a hazai kriptoviszonyok tisztulásához vezet. Ez azzal járhat együtt, hogy többen vallják be kriptovagyonukat, ami a felére csökkentett elvonás ellenére is több bevételt hozhat a közkasszának

– mondta Izer Norbert. Megemlítette: a pénzügyi kormányzat elképzelhetőnek tartja, hogy akár milliárdos összeget is elér az idén befizetett kriptoadó. – Ám ennél is fontosabb – húzta alá az államtitkár –, hogy

az új szabályok révén Magyarországon legális iparággá fejlődhet a kriptoüzlet, s hazánk akár nagyobb részt is kiszakíthat a nemzetközi kriptogazdaságból.

Borítókép: bitcoin, képünk illusztráció (Fotó: Muhammed Selim Korkutata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.