A belföld lehet a nyári sláger

Bezárnák a Szép-kártyák élelmiszerbolti felhasználására februártól megnyitott alzsebeket a szállodások, mert aggódnak a nyaralási szezon forgalma miatt. Előzetes felmérések szerint ugyanakkor így is ígéretes időszak elé néz a belföldi turizmus.

2022. 06. 23. 6:50
szálloda
20210818 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Megnyitott az 1552 Boutique Hotel. Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb reprezentatív felmérés jelent meg arról, hogy idén erős forgalom várható a belföldi turizmusban, leginkább amiatt, mert az országhatárokon belül anyagilag is nagyobb biztonságban érzik magukat a magyarok. 

A belföldön nyaralók leginkább azért maradnak itthon, mert könnyebb hazajutni, ha bármi történik, és kényelmesebb az utazás, mert nem kell a külföldi vakációval járó ügyintézéssel, például a vízummal vagy a Covid-igazolással bajlódni. Eközben felhasználhatók a Szép-kártyák, és ár-érték arányban is kedvezőbbek a hazai lehetőségek – mutat rá a fél évszázados működését idén ünneplő Danubius Hotels és az Opinio piackutató friss felmérése. A felmérés megerősíti, hogy 

a lakosság több mint fele indul idén belföldi nyaralásra, míg minden tizedik honfitársunk külföldi utazásra készül.

Széles körű lehetőségek elé néz a szállásszolgáltató szektor, mivel a felmért elképzelésekből úgy tűnik, hogy nem csupán a szállodák, hanem az apartmanok és a panziók is telítődhetnek vidéken. 

Mint kiderült, 

az infláció nem befolyásolja az itthon vakációzók majd negyven százalékának pihenési szokásait, miközben a spórolósabb turisták sem mondanak le a nyaralásról, 

hanem inkább egy hétre vagy csak néhány napra választanak fizetős szolgáltatásokat a kereskedelmi szálláshelyeken.
Mostanra több piackutatás megerősítette, hogy a többség magyar tájakat választ az idén, ami abból is látszik, hogy a legnépszerűbb úti célnak számító Balaton körül, illetve a vízparti térségek nagy részében június második felében már nehezen lehet találni szabad kapacitást a főszezoni turnusokra. Mind a hotelekben, mind például a jelentős állami támogatásokból felújított magánszálláshelyeken a júliusi, augusztusi időpontok sok helyütt már telítődtek.

Ennek ellenére 

a szállodák még aggódnak a szezon miatt, ezért kérik a kormányzattól, hogy júliustól állítsák vissza a Szép-kártyák eredeti céloknak megfelelő felhasználását. 

Mint ismert, februártól a lakosság támogatására elrendelték, hogy az élelmiszerüzletekben történő vásárlás során is el lehessen költeni a járvány miatti leállások idején bent ragadt jelentős összegeket a pihenőkártyákról, ami a turizmus szereplői szerint a nyáron már hátráltatni fogja a felfutást.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a tagjai körében azt derítette ki, hogy a vártnál mérsékeltebb a nyárra szóló foglalási arány azokon a szálláshelyeken, amelyeknek nincs nagy wellnessrészlegük, nincs széles kínálatuk gyermekprogramokból, illetve nem félpanziós vagy teljes körű ellátást nyújtanak. 

Mint írták, ugyan 

a szállodai árak átlagosan nyolc-tíz százalékkal nőttek, ám a háborús hatásokra a működési költségek még magasabbra rúgnak, ezért kisebb forgalom mellett a cégek profitabilitása kerül veszélybe.

Bár még csak a szezon első felében járunk, a szálláshelyektől közvetlenül valós idejű, hiteles forgalmi adatokat gyűjtő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ eddigi jelentései szerint mégis minden ok megvan a bizakodásra. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség a kimagaslóan sikerült pünkösdi hétvége után azt közölte, hogy 

az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen csaknem 16,5 millió vendégéjszakás forgalom várható belföldön, ami tíz százalékkal magasabb főszezoni teljesítményt jelenthet a tavalyinál.

Az utazási láz felfutását nemzetközi felmérések sora is mutatja. Legújabban az Amadeus utazási IT-szolgáltató cég adatai szólnak arról, hogy a kétévnyi kényszerszünet után hatalmas igény van az utazásokra, így a várakozások szerint 2019 óta ebben a szezonban lesz a legnagyobb a globális kereslet. Kimutatásuk szerint idén áprilisban a szállodai foglaltság világszerte túllépte már a három évvel ezelőtti, Covid előtti szintet.

Borítókép: a magyarok az országhatárokon belül érzik biztonságosabbnak a nyaralást (Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.