időjárás 13°C Petra 2022. október 2.
logo

Újabb rekordot érhet el nyáron a belföldi turizmus

Thurzó Katalin
2022.06.10. 16:14 2022.06.11. 00:48
Újabb rekordot érhet el nyáron a belföldi turizmus

Dacára a háborús hatásoknak – például a szállás- és vendéglátóhelyeken is érzékelhető áremelkedéseknek –, mind a belföldi, mind a külföldről érkezett vendégek tekintetében is felülmúlta az év eddigi hosszú hétvégéinek teljesítményét a hazai turizmus forgalma pünkösdkor.

Idén eddig június első hétvégéjén választotta a legtöbb magyar pihenés, kikapcsolódás szándékával a belföldi szállodákat, panziókat, kempingeket, éttermeket, 

amelyek látogatottsága összességében meghaladta a járvány előtti szintekhez már közelítő, áprilisi húsvét idején mért forgalmat.

Egy héttel ezelőtt a vidéki Magyarország szálláshelyein értékesített vendégéjszakák száma 76 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor, a szobafoglaltság az ünnep mindhárom napján kimagasló értékeket ért el.

A leglátogatottabb térségek sorrendben a Balaton, a Mátra–Bükk és Debrecen, illetve Bük–Sárvár környéke voltak – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján.

Ezekből kiderül, hogy 

pünkösdkor a szálláshelyek csaknem hetven százalékát foglalták el a magyarok, többségében Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Sárváron és Egerben.

Eközben a teljes forgalom negyedét realizáló 

Budapesten – a nemzetközi érdeklődés felfutására – a vendégéjszakák 73 százaléka a külföldi turistákhoz volt köthető;

a legnagyobb arányban az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Franciaországból, Izraelből és Ausztriából érkeztek, míg a vidéki szállodákat főként a német, az osztrák, a cseh, román és szlovák utazók keresték fel.

A látogatottság a bevételeken is megmutatkozott. A szálláshelyek a múlt hétvégén összesen 6,7 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, míg a vendéglátóhelyek forgalma meghaladta a 14 milliárd forintot – ez éves összevetésben 61 százalékos növekedést jelent.

A turisztikai ügynökség szerint 

az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen közel 16,5 millió vendégéjszakás forgalom várható a szálláshelyeken, ami tíz százalékkal magasabb főszezoni teljesítményt jelenthet a tavalyinál, 

vagyis várható, hogy újabb rekordszintű nyár elé néz a belföldi turizmus.

Borítókép: Minden korábbinál többen utaztak el a szállodákba pünkösdkor (Fotó: Kallus György/Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.