Húsvétkor felpörgött a belföldi turizmus

Az év első négy hónapjában a hazai szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak 2021-hez képest.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 9:56
szálloda
20210818 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Megnyitott az 1552 Boutique Hotel. Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben, mintegy öt és félszeresére nőtt a belföldi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma húsvét havában az előző év áprilisához viszonyítva, miközben 

a magyar vendégek száma hét és félszeres bővülést mutatott 

– közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Mint jelezték, a magyarországi szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma idén áprilisban a tavalyi évben mért alacsony bázis miatt is mutat ekkora növekedést, – az előző év tavaszán még érvényben voltak a járványügyi korlátozások –, ugyanakkor van még hová fejlődni, mivel az ez évi, negyedik havi forgalom még 20 százalékkal alatta marad a 2019. áprilisi értéknek. 

Ezzel együtt 

impozáns bővülést mutat a külföldi vendégek száma és az általuk hazánkban eltöltött éjszakák mennyisége is, amely a vizsgált hónapban közel kilenc és félszeresére nőtt, 

noha 35 százalékkal kisebb volt a járvány előtt mért szintnek. A külföldi turisták számában több mint tizenkétszeres növekedést mutatnak a havi statisztikák.

A KSH szerint 

húsvétkor az áremelkedések ellenére a legtöbben (76 százalékos arányban) a szállodai kikapcsolódást választották, 

de népszerűek voltak a panziók és a közösségi szálláshelyek is. 

A szálláshelyek látogatóinak többsége a Balatont és a Budapest–Közép-Duna-vidéket választották, ahol a magyarok által eltöltött éjszakák mintegy ötödét regisztrálták – utóbbi desztináció a külföldről érkezett turisták számára is a legvonzóbbnak bizonyult.

Külföldről 313 ezer vendég érkezett húsvét környékén hazánkba, akik összesen 822 ezer vendégéjszakát töltöttek el az itteni szolgáltatóknál. A vendégéjszakák meghatározó számát, 84 százalékát a határon túlról érkezők a szállodákban töltötték el, amely több mint tizenegyszeres bővülést jelent 2021 áprilisához mérten. 

Az árbevételeken is meglátszott az áprilisi forgalomnövekedés.

A szálláshelyeken 

az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra növekedett, amelyből a Széchenyi-pihenőkártyával éves összevetésben több mint tizenkét és félszer annyit, összességében 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év első négy hónapjában négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak 2021-hez képest a szállásadók – összesítette a statisztikai hivatal, hozzátéve, hogy a belföldi vendégek három és félszeresével, a külföldiek hat és félszeresével több (2,7 millió, illetve 2,4 millió) vendégéjszakát vettek igénybe. 

Ennek köszönhetően 

a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki 

január és április között.

A tavalyelőtt szeptember 1-től bevezetett határzár miatt meredeken visszaeső bázis hatására 586 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma áprilisban, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 441 százalékkal, a külföldieké 848 százalékkal nőtt, ami a külföldi vendégek egyre gyorsuló visszatérését mutatja – elemezte az adatokat Suppan Gergely.

A Magyar Bankholding vezető elemzője rámutatott: a szálláshelyek árbevétele így áprilisban 584 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. 

– Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, bár az elmaradás mértéke egyre kisebb, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt 

– állapította meg Suppan Gergely. 

Emlékeztetett: tavaly összesen a vendégéjszakák száma 11 százalékkal nőtt, míg a szálláshelyek árbevétele 24 százalékkal emelkedett, mivel 2020 első két hónapját még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményezett.  

Borítókép: az erősödő lakossági vásárlóerő a szállodákban is jelentkezett (Fotó: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.