Az importra is ki kell terjeszteni az uniós gazdáktól elvárt szigort

Nagy István: Nem elég az EU mezőgazdaságát fenntarthatóbbá tenni, ebből a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket.

Magyar Nemzet
2022. 06. 13. 20:00
null
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén CBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre – közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 13-i ülésén, Luxemburgban.

A miniszter kiemelte, a klímaváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség védelme és a szennyezések visszaszorítása globális ügy, így egyértelmű, hogy ezeket a kihívásokat hatékonyan csak globális szinten lehetséges kezelni. Ezért 

nem elegendő pusztán az Európai Unió mezőgazdaságát fenntarthatóbbá tenni, hanem a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket a közös erőfeszítésekből. A világ többi része nélkül az EU egyedül nem lehet sikeres a globális környezeti kihívások kezelésében, teremtett világunk értékeinek megőrzésében.

A tárcavezető emlékeztetett, az európai gazdáknak messze a legszigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik. A harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai, így a magyar gazdák versenyképességét. 

Az uniós egészségügyi és környezetvédelmi termelési előírásokat ezért ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre. 

Enélkül ugyanis félő, hogy a zöldmegállapodás végrehajtása miatt az Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan importtermékek pótolnák, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és jóval nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő.

Nagy István arra kérte az Európai Bizottságot, hogy az EU a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásain legyen tekintettel az európai gazdák versenyképességére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.