időjárás 9°C Aurél 2022. október 5.
logo

Helyesek voltak az előrejelzések, óriási a Szép-kártyás forgalom

Magyar Nemzet
2022.07.15. 09:00 2022.07.15. 09:14
Helyesek voltak az előrejelzések, óriási a Szép-kártyás forgalom

A kártyakibocsátók adatai szerint idén az első félévben rekordmértékben növekedett a Szép-kártya forgalma. Mivel az alszámlák közti átjárhatóság az év végéig marad, a nyári szabadságolások miatt pedig eleve a július–augusztusi időszakban használják a legtöbben a kártyát, így a forgalom növekedése az év második felében is folytatódhat.

Rekordmértékű növekedésről számoltak be a Szép-kártya felhasználásánál a pénzintézetek a távirati iroda körkérdésére. A K&H Bank adatai szerint rekordmértékű, 31 százalékos növekedést ért el az első félévben a Szép-kártya-felhasználás a tavalyi év azonos időszakához képest:

az élelmiszer-vásárlás, az alszámlák közötti átjárhatóság és az elfogadóhelyek számának bővülése járult hozzá leginkább a kártyák intenzív használatához, a forgalom így megközelítette 15 milliárd forintot.

A bank a következő hónapokban is a növekedés folytatódására számít, hiszen

a nyári szabadságoknak köszönhetően júliusban és augusztusban a legnagyobb a Szép-kártya forgalom, az alszámlák közötti átjárhatóság pedig december végéig marad.

Adataik szerint az alszámlák szerinti bontásban a szálláshely forgalma 78 százalékkal, a szabadidő 19 százalékkal, a vendéglátás pedig 18 százalékkal nőtt 2021 első félévéhez képest. A február 1-jétől július 1-jéig terjedő időszakban élelmiszer-vásárlára a költések 26 százalékát fordították, ami azt mutatja, hogy a kártyabirtokosok jelentős része élt ezzel a lehetőséggel.

Az OTP Bank első félévi Szép-kártya forgalma 168,4 milliárd forintra nőtt, az előző év azonos időszakában regisztrált 123,4 milliárd forintról. Júniusban 31,5 milliárd forint értékben költöttek a kártyabirtokosok, ami azonban kissé elmarad a tavaly júniusi 33,6 milliárd forinttól. Az alszámlák közül az OTP Szép-kártyások a legtöbbet a vendéglátásra költötték az első félévben: 106,8 milliárd forint volt a költések értéke, ezt követi a szálláshely 46 milliárd és a szabadidő 15,8 milliárd forinttal.

Az MKB Bank adatai szerint idén az első félévben húsz százalékkal többet költöttek a Szép-kártyákról, mint az akkor költési rekordnak számító tavalyi azonos időszakban. A félévi költések valamivel több mint húsz százaléka volt élelmiszer-vásárlás.

Borítókép: Az egri Boutique Hotel. (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.