Ma tartja kamatdöntő ülését a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma tartja soron következő kamatdöntő ülését.

Forrás: MTI2022. 07. 26. 7:16
KARDKOVÁCS Kolos; KÖVÉR László
Budapest, 2022. július 12. Kövér László, az Országgyûlés elnöke gratulál Kardkovács Kolosnak, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa újjáválasztott tagjának az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én. A jelöltet az Országgyûlés 121 igen szavazattal, 42 ellenszavazat mellett újabb hat évre megválasztotta. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb a július 12-i, eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésén határozott a testület arról, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, amely ezzel felzárkózott az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. Június 28-án tartott kamatmeghatározó ülésén a tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot, hogy a következő egyhetes betéti tenderen tervezett 50 bázispont emeléssel a két ráta azonos szintre kerüljön. Az egyhetes betétet azonban június 30-án 200 bázisponttal emelte meg az MNB mert előző nap rekord mélységbe esett a forint árfolyama.

Elemzők szerint most enyhült a nyomás a jegybankon, mert a forint árfolyama visszakapaszkodott az euróval szemben 400 forint környékére, és nem vállalnak nagy kockázatott azzal a várakozásukkal, hogy tíz százalék fölé emelkedik ma az alapkamat.

Bár a konszenzus szerint 50 bázispont emelésre számítanak, a várakozások között 125 bázispont is előfordul, arra hivatkozva, hogy az utóbbi két erőteljes lépés után még logikusnak tűnik a határozott szigorítás folytatása.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke gratulál Kardkovács Kolosnak, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa újjáválasztott tagjának az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én. A jelöltet az Országgyűlés 121 igen szavazattal, 42 ellenszavazat mellett újabb hat évre megválasztotta (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.