A várakozásoknál nagyobb mértékben emelt kamatot az EKB

Mindhárom irányadó kamatlábát ötven bázisponttal emelte meg az Európai Központi Bank.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 16:40
ECB Governing Council meeting with interest rate decision
ECB Governing Council meeting with interest rate decision Fotó: THOMAS LOHNES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindhárom irányadó kamatlábát megemelte az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön, valamint jóváhagyta az új transzmisszióvédelmi eszközt (TPI). A lépések célja, hogy az infláció középtávon biztosan visszatérjen a kétszázalékos céljához.

Az elemzői várakozások átlagában kisebb, 25 bázispontú emelés szerepelt. A vártnál nagyobb kamatemelés erősítette az eurót, amely 1,0270 dollárra drágult 14.40 órára, miután 1,0196 dolláron jegyezték a 14.15-ös kamatbejelentés előtti pillanatokban. Erősödött a forint is a főbb devizákkal szemben. Az euró 399,53 forintra gyengült a kamatdöntést megelőző 400,25 forintról, a frank 403,14 forintról 401,85 forintra süllyedt, a dollár jegyzése pedig 392,39 forintról 389,25 forintra csökkent.

A kormányzótanács döntése értelmében az EKB a három irányadó kamatlábát ötven bázisponttal emelte meg. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábait 0,50 százalékra, 0,75 százalékra, illetve 0,00 százalékra emeli fel 2022. július 27-i hatállyal.

Az EKB kormányzótanácsának közleménye szerint a jövőbeli irányadó kamatpályája adatfüggő lesz, és segít benne, hogy a kétszázalékos inflációs célját középtávon teljesítse. A kormányzótanács értékelése szerint a TPI létrehozása az eredményes monetáris politikai transzmisszió támogatásához szükséges. A közlemény szerint azzal párhuzamosan, hogy a kormányzótanács a monetáris politikát tovább normalizálja, a TPI lehetővé teszi, hogy a monetáris politikai alapállás akadálytalanul továbbjusson az összes euróövezeti ország felé. A testület monetáris politikájának egységessége ugyanis előfeltétele annak, hogy az EKB sikeresen teljesítse az árstabilitásra vonatkozó megbízatását.

 A TPI a tanács eszköztárát egészíti ki, amely működésbe hozható, amikor ki akarja védeni a monetáris politika euróövezetbeli transzmisszióját súlyosan fenyegető, indokolatlan, rendzavaró piaci dinamikákat.

A TPI alatti vásárlások léptéke a transzmisszióra ható kockázatok súlyától függ. A vásárlásokat nem korlátozzák. A TPI a transzmissziós mechanizmus védelme révén lehetővé teszi a kormányzótanácsnak árstabilitási megbízatásának eredményesebb teljesítését.

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az eszközvásárlási program (APP) keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében újra befekteti hosszabb időszakon keresztül, azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a bőséges likviditási feltételek és a megfelelő monetáris politikai alapállás.

A pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási programot (PEPP) illetően a kormányzótanácsnak szándékában áll, hogy legalább 2024 végéig újra befekteti a programban vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

Borítókép: Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke (Fotó: AFP/Europress)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.