Több száz milliós bírságot kapott a Ryanair – frissítve

A légitársaság szerint nincs jogalapja a bírságnak, ha kell, fellebbeznek az uniós bíróságoknál.

Magyar Nemzet
2022. 08. 08. 10:15
Ryanair Boeing 737-800 At Sunrise In Brindisi Airport
ITALY-RYANAIR/ Fotó: MANUEL ROMANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Háromszázmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Ryanair légitársaság – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán. A miniszter felidézi: a fapados légitársasággal szemben június 10-én indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárást Budapest Főváros Kormányhivatala az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

– Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, amelynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat – közölte Varga Judit.

– Ahogy a kormány megígérte, meg fogjuk védeni a magyar embereket és az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fogunk indítani 

– írja a miniszter, hangsúlyozva, hogy a háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.

– Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is – zárja posztját az igazságügyi miniszter.

A Ryanair a nap során a Szabad Európának nyilatkozva azt közölte: a bírságnak semmilyen jogalapja nincs, és hivatalos értesítést még nem is kaptak arról, hogy bírságot szabtak ki rájuk. Szerintük  egy uniós rendelet (az 1008/2008-as számú) lehetővé teszi a légitársaságoknak, hogy saját választásuk szerint, a nemzeti kormányok vagy azok fogyasztóvédelmi hivatalainak beavatkozása nélkül határozza meg, hogy milyen díjszabást alkalmaz az Európai Unión belüli járatain.

A Ryanair szerint az említett uniós jogszabály tiltja azt is, amit a magyar kormány tett, vagyis hogy utólagosan adót vessen ki a már eladott jegyekre. Hozzátették: szerintük a magyar kormány most törvényellenesen próbálja meg korlátozni a légitársaságok azon jogát, hogy a különadót az utasokra hárítsák át. 

Ha szükséges, a Ryanair fellebbez az ügyben az uniós bíróságokhoz

– írta a Ryanair a Szabad Európának.

Borítókép: Fotó: AFP/Europress

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.