időjárás 3°C Elza 2022. december 1.
logo

Több gyanúsítottat is kihallgatott a rendőrség a Városháza-botrányban

Másfél év alatt dupláztak a zöld rendszámos járművek

Magyar Nemzet
2022.09.10. 18:53 2022.09.10. 21:34
Másfél év alatt dupláztak a zöld rendszámos járművek

Augusztus végéig 56 666 tisztán elektromos vagy hibrid gépkocsit helyeztek forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon. 2021 januárjában még kevesebb. mint 28 ezer volt belőlük, számuk tehát húsz hónap alatt megduplázódott. A klímabarát hajtásra utaló táblákból több mint 23 ezret a fővárosban adtak ki. 

A leginkább környezetkímélő, tisztán elektromos járművek száma a múlt hónapban átlépte a harmincezret. 

A világoszöld alapszínű hatósági jelzéssel már 30 472 jár belőlük a hazai utakon. Tavalyelőtt januárban még csak nagyjából 7700-an voltak, a szűk három éven belül végbement bővülés itt tehát közel négyszeres – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium legfrissebb Facebook-bejegyzéséből.

A kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben több intézkedéssel is támogatja a közlekedés zöldítését.

A helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöldbusz program segítségével már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés – számol be róla a közösségi oldalon megjelent közlemény. A program demonstrációs mintaprojektjében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében.

Kormányzati támogatással 6624 elektromos autót és 112 elektromos robogót vásárolhattak magánszemélyek, vállalkozások és egyéb szervezetek.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország élenjáró szerepet vívjon ki magának a járműipar jövőjét megalapozó területeken. A Technológiai és Ipari Minisztérium ágazati víziója szerint az akkumulátorok gyártásában Németország mellett, az autonóm járművek fejlesztésében pedig egyedül hazánk lesz az európai központ 2030-ra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.