Nagy Márton: Magyarország nem csúszik recesszióba + videó

Az infláció alakulását ebben a hónapban jelentősen befolyásolta a rezsiköltségek alakulása – ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyilatkozta az ATV Híradójának, hozzátéve: a lakosság 75 százalékának áram- és gázszámlája nem emelkedett.

Forrás: Atv.hu2022. 10. 11. 22:18
NAGY Márton
Budapest, 2022. október 11. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében rendezett kormányzati tájékoztató konferencián a Hotel Mercure Budapest Castle Hill-ben 2022. október 11-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az energiaárak növekedése az elhibázott szankciós politika eredménye – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az ATV Híradójának.

A tárcavezető szerint a jövő év elején kezd csökkenni, de jövőre is tíz százalék fölött maradhat az infláció.

Az építőiparban a harmadik negyedévben három-négy százalékos, a negyedik negyedévben szerényebb növekedést várnak – mondta a miniszter, aki szerint éves szinten 4,5 százalékos növekedés várható.

A miniszter szerint a nyugat-európai, főként a német gazdaság recesszióba fog esni, viszont a magyar gazdaság nem esik recesszióba, hanem egy szerény, de nulla százalék fölötti növekedést vár a jövő évtől.

Nagy Márton azt várja, hogy a magyar gazdaság megőrzi az uniós átlaggal szembeni két-három százalékos növekedési előnyét.

– Senki ne gondolja, hogy nem fogunk lassulni, ha Németország belassul, fontos az említett növekedési többlet tartása – hangsúlyozta a miniszter.

Ami a foglalkoztatottságot illeti, Nagy Márton szerint az energiaválság félelmet gerjeszt a gazdaságban. A miniszter úgy látja: ez a félelem jogos, de túlzó. Sok iparágban munkaerőhiány van, ezért a munkáltatók háromszor meg fogják gondolni, hogy elküldenek-e valakit.

A kormány kész egy új munkavédelmi akciótervet elindítani, ha azt látja, hogy ez a folyamat elindul, de egyelőre a félelmet érzékelik, a munkanélküliség emelkedését nem.

A munkahelyek megvédése a kormányzati politika központi eleme – erősítette meg az ATV Híradójának Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szervezésében rendezett kormányzati tájékoztató konferencián a Hotel Mercure Budapest Castle Hillben 2022. október 11-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.