A vártnál több alma termett az idén Európában

A lengyel termés kiemelkedő, Magyarország is onnan pótolja az aszály miatt kieső mennyiséget.

2022. 11. 26. 16:13
-
FRANCE-AGRICULTURE-APPLE-HARVEST A worker puts Gala apples in giant crate in an orchard in Beaumont-Pied-de-Boeuf, western France, on September 23, 2013. Patrick Langevin, arborist, has hired 55 people for one and a half month, to pick fruits on his 25 hectares orchard. AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP) Fotó: Europress/AFP/Jean-Francois Monier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem annyira rossz a helyzet az európai almapiacon, mint az valószínűsíthető volt:

a vártnál több gyümölcs termett az ültetvényeken.

A Vg.hu cikke szerint a korábbi előrejelzéseknél kedvezőbb eredmények elsősorban a kiemelkedő lengyel termésnek köszönhetők. Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) legfrissebb becslése szerint a vártnál valamivel több, összesen mintegy 12,2 millió tonnányi almát takaríthattak be az uniós termelők. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján elérhető elemzésből kiderül, hogy

az EU legnagyobb almatermelő országában, Lengyelországban összesen 4,75 millió tonna alma került ki idén az ültetvényekről.

A lengyeleket Olaszország követi a sorban valamivel több mint kétmillió tonnás terméssel, Franciaország pedig a harmadik 1,4 millió tonna terméssel.

Míg a legtöbb tagállamban a rendkívüli csapadékhiány okozott gondokat, Lengyelországban az egyre súlyosbodó munkaerőhiány miatt nem sikerült az összes almát leszedni. A lengyel idénymunkások közül sokan Ukrajnából érkeztek, akik a háború miatt az idén nem tudtak elutazni.

Olaszországban a korai fajták nagyon megszenvedték a nyári hőség és aszály hatásait. A későbbi érésű fajták, illetve a hegyvidéki területeken termesztett gyümölcsök minősége jobb lett, miközben a bioalma új termelési rekordot ért el, és várhatóan meghaladja a 220 ezer tonnát. A franciáknál július elején nagyon magasak voltak a várakozások a terméssel kapcsolatban, ehelyett azonban a hőhullám miatt drasztikus visszaesés következett be. A gyümölcs minősége azonban továbbra is jó maradt, sok fajtánál nagyon jó cukortartalommal.

A magyar termelőknek sajnos nagyon rossz évük volt, az ültetvények nagyon megsínylették a csapadékhiányt. A FruitVeb becslése szerint az elmúlt tíz év legrosszabb termését takaríthatták be a gazdák. A tavalyi 520 ezer tonna helyett csupán 300-350 ezer tonna körül várható az országos mennyiség.

Borítókép: Gála almát szednek Nyugat-Franciaországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.