időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo
A lengyel termés kiemelkedő, hazánk is onnan pótolja az aszály miatt kieső mennyiséget

A vártnál több alma termett az idén Európában

Magyar Nemzet
2022.11.26. 16:13 2022.11.26. 17:14
A vártnál több alma termett az idén Európában

Mégsem annyira rossz a helyzet az európai almapiacon, mint az valószínűsíthető volt:

a vártnál több gyümölcs termett az ültetvényeken.

A Vg.hu cikke szerint a korábbi előrejelzéseknél kedvezőbb eredmények elsősorban a kiemelkedő lengyel termésnek köszönhetők. Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) legfrissebb becslése szerint a vártnál valamivel több, összesen mintegy 12,2 millió tonnányi almát takaríthattak be az uniós termelők. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján elérhető elemzésből kiderül, hogy

az EU legnagyobb almatermelő országában, Lengyelországban összesen 4,75 millió tonna alma került ki idén az ültetvényekről.

A lengyeleket Olaszország követi a sorban valamivel több mint kétmillió tonnás terméssel, Franciaország pedig a harmadik 1,4 millió tonna terméssel.

Míg a legtöbb tagállamban a rendkívüli csapadékhiány okozott gondokat, Lengyelországban az egyre súlyosbodó munkaerőhiány miatt nem sikerült az összes almát leszedni. A lengyel idénymunkások közül sokan Ukrajnából érkeztek, akik a háború miatt az idén nem tudtak elutazni.

Olaszországban a korai fajták nagyon megszenvedték a nyári hőség és aszály hatásait. A későbbi érésű fajták, illetve a hegyvidéki területeken termesztett gyümölcsök minősége jobb lett, miközben a bioalma új termelési rekordot ért el, és várhatóan meghaladja a 220 ezer tonnát. A franciáknál július elején nagyon magasak voltak a várakozások a terméssel kapcsolatban, ehelyett azonban a hőhullám miatt drasztikus visszaesés következett be. A gyümölcs minősége azonban továbbra is jó maradt, sok fajtánál nagyon jó cukortartalommal.

A magyar termelőknek sajnos nagyon rossz évük volt, az ültetvények nagyon megsínylették a csapadékhiányt. A FruitVeb becslése szerint az elmúlt tíz év legrosszabb termését takaríthatták be a gazdák. A tavalyi 520 ezer tonna helyett csupán 300-350 ezer tonna körül várható az országos mennyiség.

Borítókép: Gála almát szednek Nyugat-Franciaországban (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.