időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít hazánk biológiai sokféleségének megőrzésére

Forrás: MTI
2022.11.03. 10:00 2022.11.03. 10:33
Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít hazánk biológiai sokféleségének megőrzésére

A mezőgazdaságban használt növények és állatok mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszer-termelésünk alapját – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Hozzátette, hogy a mezőgazdaság biológiai sokfélesége mára ugyanolyan veszélyeztetett helyzetbe került, mint a vadon élő élővilág, azonban az agrobiodiverzitás megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra és az élelmiszerválságok kihívásaira.

 

Magyarország világviszonylatban szerencsés helyzetben van, hiszen a Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni

 

– hangsúlyozta.

A hazai génmegőrzési intézmények fejlesztése és programjaik támogatása érdekében Magyarország kormánya külön stratégiát fogadott el több mint 12 milliárd forint támogatással – emelte ki. A 2019-ben indult Génmegőrzési Stratégia keretében számos fejlesztés történt, többek között a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tápiószelei intézetében, amelynek gyűjteményét a világ egyik legnagyobb génbankjaként tartják számon.

 

Az itt tárolt mintegy 135 000 génbanki minta és a bennük őrzött tulajdonságok a kulcs az egyre fokozódó szárazsággal és különféle betegségekkel szembeni ellenállóság kialakítására.

 

Ezen felül a gödöllői, haszonállatok génmegőrzésével foglalkozó intézetben megújult a haszonállatok folyamatosan bővülő, 11 200 génbanki tételt őrző DNS-bankja, ahol Magyarországon egyedülálló módon megtalálhatóak az összes hazai őshonos baromfifaj és -fajta szaporítóanyagai, valamint juh, szarvasmarha, ló, nyúl és a magyar kutyafajták génbanki tételei is – ismertette.

A génmegőrzési stratégia olyan mintaprogramok megvalósítását tűzte ki célul, mint a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar hidegvérű ló muraközi típusa, illetve a magyar parlagi szamár megmentése és megőrzése. A növényi génmegőrzés területén indult célzott programok magukban foglalják a gazdálkodók bevonásával történő szántóföldi és zöldségnövények fenntartását, a szőlő és gyümölcstermő növények megőrzését és vizsgálatát, illetve a tízéves múltra visszatekintő Gyümölcsész megállapodás kiterjesztését is.

 

A génmegőrzési stratégia megvalósítása óriási előrelépés kiemelt érdekünk, a nemzeti kincseink megőrzésében, hiszen ezáltal tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét

 

– közölte a miniszter.

Borítókép: Nagy István (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.