Reneszánszukat élik a biofarmok

Jelentősen bővült az elmúlt években az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagysága hazánkban, az elérhető támogatásoknak köszönhetően pedig az előttünk álló években további növekedésre lehet számítani. A kormány célkitűzése, hogy az évtized végére a jelenlegi háromszázezer hektárról ötszázezer hektárra emelkedjen az ökogazdaságok által művelt terület.

2022. 09. 20. 7:20
null
20210630 ternye bio gazdasag havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ökológiai gazdálkodásba vont terület 2010 és 2021 között 130 százalékkal növekedett, jelenleg megközelíti a háromszázezer hektárt. Ez a növekedés uniós összehasonlításban is az élmezőnybe tartozik – hívta fel a figyelmet Nagy István. Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában rámutatott: az ökológiai gazdálkodás szerepe kiemelkedő az egészséges élelmiszer-termelésben és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban, ezért uniós szinten a zöldmegállapodáshoz tartozó Termőföldtől az asztalig stratégia és a Biodiverzitás stratégia is kiemelten foglalkozik az ökológiai gazdálkodás fejlesztésével. Az uniós szakpolitikai célokkal összhangban a magyar kormány agrárpolitikájának is fontos eleme az ökológiai gazdálkodás fejlesztése.

A tárcavezető szerint az elmúlt évek dinamikus bővüléséhez nagymértékben hozzájárultak az agrártámogatások, s mivel erre a célterületre az előttünk álló években a korábbiaknál is jelentősebb források érkeznek, jó eséllyel tovább emelkedhet az ökogazdaságok létszáma és az általuk művelt terület nagysága is.

A vidékfejlesztési program részeként 2021-ben változatlan feltételekkel, de a korábbi támogatásokhoz képest jelentősen megnövelt támogatási összegekkel hirdette meg a tárca a 2022–2024 közötti időszakra vonatkozó ökológiai gazdálkodást segítő pályázatát. – A kérelmek elbírálását követően több mint 3400 gazdálkodó részesülhet támogatásban, a támogatott terület nagysága 156 500 hektár – emelte ki Nagy István. Ezen túlmenően az ökológiai gazdálkodás fejlesztéseit is ösztönzik a megemelt forráskeretű beruházási támogatások, az öntözésfejlesztést a tudásátadást és az együttműködéseket célzó intézkedések. 

– Bízom benne, hogy minél több ökológiai gazdálkodó tud élni a rendelkezésre álló támogatásokkal, legyenek azok jövedelempótló vagy beruházási támogatások, kockázatkezelési eszközök vagy éppen kedvezményes hitelek – emelte ki.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy az ökológiai gazdálkodás alatt álló területek növekedését elsősorban a fogyasztói igények határozzák meg, éppen ezért fontos, hogy ezen a téren is reális célokat tűzzünk ki magunk elé. 

– Szeretnénk 2030-ra a jelenlegi csaknem háromszázezer hektárról ötszázezer hektárra növelni az ökológiai gazdálkodásba vont területet – jegyezte meg a tárcavezető. 

Hozzátette: a lakosság élelmezésében továbbra is a konvencionális mezőgazdaság játssza majd a vezető szerepet, ezért mindkét mezőgazdasági termelési forma fejlesztésére szükség van.
Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője szerint a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban számos előnnyel járhat az ökológiai gazdálkodás. – Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy harminc százalékkal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés – hívta fel a figyelmet a szakember. 

A jelenlegi input­anyagválság is tovább erősítheti a biogazdálkodás fejlődését, mivel az ökológiai termelés rugalmas ellenálló képessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédő szerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest. Az ökológiai termelési mód ugyanis kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint a dráguló műtrágya és a kémiai növényvédő szerek, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.

Idén is az őszi napfordulóra időzítve rendezik meg Európa-szerte az euró­pai ökogazdálkodás napját. A jeles napot tavaly az Európai Bizottság az ökogazdálkodás kulcsszereplőivel, az Euró­pai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal közösen indította el, hogy széles körű összefogással népszerűsítse az ökológiai termelést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.