Ellentmondásban az amerikai elnök

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a klímaaktivistáknak arról beszélt, hogy meg kell szüntetni az olajfúrásokat az ország területén. Ehhez képest néhány nappal korábban arról panaszkodott, hogy több fúrást kellene végezniük az olajvállalatoknak, hogy ne legyen olyan drága az üzemanyag – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 09. 6:05
BIDEN, Joe; SZALMÁN, Mohamed bin
Dzsidda, 2022. július 15. Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én. MTI/EPA/Szaúdi királyi palota Fotó: Bandar al-Dzsalud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs több fúrás! – szögezte le Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke egy nyilvános eseményen, amikor klímaaktivisták kérdőre vonták New Yorkban az olajkitermelések kapcsán. Az egyikük Bidennek válaszolva megjegyezte, hogy az Antarktiszon és a Mexikói-öbölben még mindig folynak tengeri fúrások. Az elnök erre úgy reagált, hogy ő maga nem kezdeményezett új olajfúrásokat az Egyesült Államokban, azokat ugyanis még Donald Trump előző elnök rendelte el, és elődje hibáját akarja kiküszöbölni. Joe Biden mindössze néhány nappal azután próbált meg az előző elnökséggel takarózni, hogy egy másik eseményen arról beszélt, az olajvállalatoknak több fúrást kellene végezniük – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

– Egyáltalán nem lassítottuk le őket, sőt többet kellene fúrniuk, mint amennyit most tesznek. Ha többet fúrnának, akkor a benzinkutaknál is fellélegezhetnének az emberek – jelentette ki az elnök Új-Mexikóban, kampánykörútja egyik állomásán. Joe Biden új-mexikói kampánybeszédében arra panaszkodott, hogy az olajipar nem teljesítette az amerikai nép iránti kötelességét, mivel túl sokat kér a benzinért, és több milliárd dolláros profitra tesz szert. Az elnök azzal fenyegetőzött, hogy több adót vetnek ki az olajcégekre.

– Vagy fektessenek be Amerikában, vagy fizessenek magasabb adót a többletnyereségük után, és nézzenek szembe korlátozásokkal! – jelentette ki a nagyhatalom vezetője. A V4NA szerint így tehát ezen az állomáson sem mondott igazat, ahogy akkor sem, amikor azt állította, hogy ő arra bátorítja az olajvállalatokat, hogy fokozzák a kitermelést.

Joe Biden a hivatalban töltött első két éve alatt többször is fellépett az Egyesült Államok olajkitermelésének csökkentése érdekében. Így például kevesebb hektárt adott bérbe erre a célra, mint bármely más kormány a második világháború vége óta. Biden 2021 januárjában egy végrehajtási utasítást is kiadott, amely befagyasztotta ezeket a bérleteket. A döntés nagy port vert fel az Egyesült Államokban.

Ezután felfüggesztette az olajkitermelési bérleti szerződéseket az északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvédelmi Menedékben is, miután Donald Trump korábbi elnök megnyitotta a hatalmas olajkészleteket a kitermelés előtt. Biden elrendelte a Keystone XL olajvezeték leállítását is, amely 830 ezer hordó nyersolajat szállított volna Kanadából az Egyesült Államokba. Nem csoda tehát, hogy az olajvállalatok kevésbé motiváltak a hosszú távú olajkitermelésbe való befektetésre, főleg amióta az elnök a fosszilis tüzelőanyagok megszüntetésének gondolatával kampányolt.

– Nincs több támogatás a fosszilis­üzemanyag-iparnak. Nincs több fúrás, beleértve a tengeri fúrásokat. Az olajipar nem termelhet még többet – mondta Biden még 2020 márciusában. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy az elnök nemrég azért házalt ­Szaúd-Arábiában, hogy ott halasszák el az olajkitermelés csökkentését a félidős választásokig. Az OPEC azonban, Amerika határozott kérése ellenére a kitermelés csökkentéséről döntött, hogy ezzel felhajtsa az árakat.

Borítókép: Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.