Az amerikaiaknak elegük van Joe Bidenből

A republikánusok átvennék az irányítást a washingtoni kongresszus felett a keddi választások után.

2022. 11. 05. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden fiának a korrupciógyanús ügyei, a felelőtlen költekezés, az illegális bevándorlással szembeni gyenge fellépés – ezek a kérdések mind górcső alá kerülnek, ha a konzervatív Republikánus Párt szerzi meg a többséget a washingtoni kongresszusban a keddi, amerikai félidős választások eredményeként. A november 8-i választásokon egyrészt 39 államban tartanak kormányzóválasztást, másrészt újraválasztják a washingtoni kongresszus alsóháza, a képviselőház mind a 435 tagját – ahol a balliberális Demokrata Pártnak van többsége – és a százfős felsőház, a szenátus 35 tagját – ahol jelenleg ugyan 50:50 a mandátumok aránya, de Joe Biden alelnökének, Kamala Harrisnek a szavazatával a demokraták felé billen a mérleg nyelve. Az előrejelzések szerint szinte biztos, hogy a republikánusok veszik át az irányítást a képviselőház felett, de a szenátus megszerzéséért kemény küzdelmet kell vívniuk.

– A gazdaság állapota, a nyolc százalék feletti infláció, a magas energiaárak, a megélhetési költségek emelkedése, a bűnözés és az illegális bevándorlás. Ezek azok a kérdések, amelyek meghatározzák a választás kimenetelét – mondta lapunk megkeresésére Magyarics Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Emlékeztetve az utóbbi hetekben készült felmérésekre, elmondta: az amerikaiak mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy jó irányba halad az ország, a demokrata párti Joe Biden támogatottsága csupán negyven százalék, a demokrata vezetésű kongresszusnak az elfogadottsági indexe pedig 21 százalék. – Rendkívül alacsony számok – hangsúlyozta a szakértő.

Bár az ukrajnai háború okozta infláció közvetetten megjelenik a kampánytémák között, a republikánusok elsősorban arra hivatkoznak, hogy Biden utóbbi két évben meghirdetett, összesen 3,5 billió dolláros jóléti és zöldprogramjai pörgették fel nagy mértékben az inflációt. Arra is panaszkodnak, hogy a fosszilis energia túlzottan gyors kivezetése – például a Kanadából olajat szállító Keystone-vezeték építésének a leállítása – gondokat okoz az amerikai gazdaságnak.

A republikánusok nem szeretik a kiadásnövelést, a jóléti programokat meg fogják akadályozni, ha többséget szereznek a képviselőházban, de például azt is meg fogják vizsgálni, hogy az Ukrajnának küldött dollármilliárdokat mire fordítják

 – magyarázta Magyarics Tamás, utalva arra, hogy az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek egy része a feketepiacra kerülhetett.

Magyarics Tamás szerint egy republikánus vezetésű képviselőház nagyobb erőfeszítéseket tenne továbbá az illegális bevándorlás megfékezésére, a határvédelem erősítésére, a deportálások felgyorsítására, tekintve, hogy a szeptember 30-ával záró pénzügyi évben rekordszámú illegális migránst, 2,4 millió embert tartóztattak fel az Egyesült Államok mexikói határánál.

Mindemellett bizonyosra vehető, hogy a jobboldal bizottságot állít fel Joe Biden fia üzleti érintettségeinek a kivizsgálására.

Hunter Biden ügyeivel kapcsolatban még 2018-ban kezdődött vizsgálat: adócsalással, pénzmosással, jogosulatlan lőfegyverbirtoklással, illetve azzal is gyanúsítják, hogy külföldi megbízók érdekében törvénytelenül végzett lobbitevékenységet. Mindezt abban az időszakban, amikor édesapja volt az amerikai alelnök, felvetve annak a gyanúját, hogy kormányzati hátszéllel tevékenykedett.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond egy választási kampányrendezvényen Washingtonban 2022. november 2-án. (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.