Pártszakadás jönne Trump miatt?

Donald Trump? Mitch McConnell? Pártszakadás? – ezek jelenleg a republikánusok legnagyobb kérdései.

2022. 11. 14. 18:58
null
Washington, 2022. november 12. Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium a félidõs kongresszusi választások után három nappal, 2022. november 11-én. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Trump továbbra is dominálja a Republikánus Pártot, akkor itt az ideje egy 2024-es kék hullámról beszélni – foglalta össze véleménycikkének lényegét Juan Williams politikai elemző a The Hill washingtoni székhelyű hírportálon. A szerző szerint ugyan Donald Trump korábbi republikánus elnök több mint kétszáz jelöltje közül nem nyert mind a múlt hét kedden tartott amerikai kongresszusi választásokon, de így is több „híve” lesz a törvényhozásban januártól, mint jelenleg.

Williams szerint Trump – aki várhatóan a napokban jelenti be az indulását a 2024-es elnökválasztáson – egy, a demokratákkal együttműködésre nem hajlandó kongresszusban és ezzel együtt eredményeket felmutatni képtelen Biden-adminisztrációban érdekelt, még akkor is, ha ezzel szembemegy más meghatározó konzervatív politikusokkal, akik bizonyos ügyek mentén hajlandók a kétpárti konszenzusra. 

Williams szerint mindez tovább élezi a republikánusok megosztottságát, és a demokraták esélyeit növeli a 2024-es elnökválasztáson.

– Trump szétszakítja a Republikánus Pártot – fogalmazott a Fox News hírcsatornán George Pataki korábbi New York-i republikánus kormányzó a konzervatívok választási sikertelenségéről. Majd hozzátette:

A probléma Donald Trump, akinek mennie kell a pártból

Pataki szavaival – miszerint Trumpot követve 2018-ban, 2020-ban és idén is veszítettek – mások mellett Larry Hogan marylandi republikánus kormányzó is egyetértett, noha Trump 2016-os választási győzelmére ő sem tért ki.

Amíg egyesek Donald Trumpot, addig mások a republikánus pártvezetést hibáztatják az elmaradt „vörös hullámért”.

Az öreg párt halott. Ideje eltemetni, és valami újat felépíteni

– írta a Twitteren Josh Hawley, Missouiri állam republikánus szenátora, miután kiderült, hogy a konzervatívok Arizona és Nevada állam szenátusi helyeit sem nyerték meg – ezzel a demokratáknak jelenleg ötven, míg a republikánusoknak 49 helyük van a felsőházban. Georgia államban december 6-án ismétlik meg a választást annak eredménytelensége miatt, ám a demokrata akarat mindenképpen megmarad a szenátusban.

Hawley változásokat sürget a párton belül, azzal vádolva a vezetését, hogy az átütő választási siker – Trump elnök jelenléte mellett – a megfelelő témák, mint a munkahelyteremtés, az energiaválság, a közbiztonság, Kína felemelkedése stb. hiánya miatt maradt el.

Éppen ezért Hawley mellett Mark Rubio floridai vagy éppen Ted Cruz texasi republikánus szenátorok is szorgalmazták, hogy várjanak a szenátus republikánus vezetőjének megválasztásával, ezzel jelezve: megingott a bizalmuk Mitch McConnell jelenlegi kisebbségi vezetőben (frakcióvezetőben).

Az amerikai félidős választások pontos végeredménye még mindig nem ismert, jelenleg a legnagyobb kérdés a 435 fős képviselőházi hely megoszlása

A várakozások szerint ezt ugyan a republikánusok nyerik el, de csak szűk többséggel.

Jelenleg körülbelül egy tucat hely sorsa kérdéses, a legtöbb Kalifornia államban, ahol a levélszavazatok miatt akár még két hétig sem lesz végleges eredmény.

Donald Trump párton belüli népszerűsége egyébként alaposan megsínylette az elmúlt hetet. A YouGov legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a republikánus szavazók 41 százaléka az újraválasztott és szélesebb körben elfogadott floridai kormányzót, Ron DeSantist látná szívesen a konzervatívok elnökjelöltjének, ezzel szemben Trumpot 39 százalék. Ennél is sokatmondóbb, hogy a 2020-ban Donald Trumpra szavazók 46 százaléka vélekedett úgy, hogy 2024-ben DeSantist látná szívesen a pártjuk élén, szemben a 36 százalékkal, amely két év múlva is Trumpot.

 

Borítókép: Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium a félidős kongresszusi választások után három nappal, 2022. november 11-én. (Forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.