időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Nagyon megugrott a tojás ára a briteknél

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.11.29. 09:45 2022.11.29. 09:53
Nagyon megugrott a tojás ára a briteknél

Nagyon megugrott a tojás ára a briteknél, ráadásul hiány is van belőle. Ennek a fő oka az, hogy amellett, hogy a termelőknek megnövekedtek a költségeik, pusztító madárinfluenza-járvány is tizedeli az állományt. Több üzletláncban ezért korlátozzák a megvásárolható mennyiséget – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség

Az áremelkedés mellett az Egyesült Királyság soha nem látott madárinfluenza-járvánnyal néz szembe, ami tizedeli az állatállományt. Ez súlyosbítja a már meglévő tojáshiányt, amit a megnövekedett termelési költségek idéztek elő. Az ukrajnai háború, az infláció és az elszálló energiaárak miatt a csirketakarmány és a csomagolási költségek is megugrottak. A gazdák egy része emiatt visszafogta a termelését, míg mások úgy döntöttek, hogy elhagyják az ágazatot. 

A tojástermelés visszaesése miatt kialakult szűkös kínálat azt eredményezte, megugrott a tojás ára a boltokban, terméktől és forgalmazótól függően tíz-húsz százalékkal emelkedtek az árak néhány hét alatt, az év eleje óta pedig csaknem ötvenszázalékos áremelkedés volt tapasztalható. 

Azért, hogy ne fogyjanak ki a készletek, a héten a Tesco, az M&S és a Morrisons áruházak is úgy döntöttek, hogy korlátozást vezetnek be arra vonatkozóan, hogy egy vevő mennyi tojást vásárolhat.

A Wetherspoons vállalat pedig, amely több szállodát és bárt is üzemeltet, úgy döntött, hogy tojás helyett hasábburgonyát, kolbászt és hagymakarikát szolgál fel reggelijéhez, írja a Daily Mail.

A brit gazdaközösség szervezete, a National Farmers’ Union (NFU) sürgős vizsgálatot kért a tojásellátási lánc megszakadásának kivizsgálására. Az NFU szerint a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumnak meg kell vizsgálnia, hogy a 2020-as mezőgazdasági törvény alapján szükséges-e lépéseket tennie. 

A hét elején a kormány azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, de hangsúlyozták, hogy az Egyesült Királyság élelmiszer-ellátási lánca rugalmas, és hogy összességében nem várható jelentős hatás. Közben az egyes áruházláncok különböző mértékű támogatást jelentettek be a tojástermelőknek. A Waitrose szupermarket-lánc például 2,6 millió font értékű támogatási csomaggal segíti a termelőket. 

– A gazdáink nélkül nem tudunk üzletként működni – mondta James Bailey, a Waitrose ügyvezető igazgatója. Hozzátette, „régóta ápolunk hosszú távú kapcsolatokat beszállítóinkkal, és a gazdáink tisztességes megfizetése, valamint az, hogy vásárlóinknak szabad tartásból származó brit tojást kínálunk, olyan kötelezettségvállalások, amelyeket egyszerűen nem fogunk feláldozni, még akkor sem, ha a helyzet nehezebbé válik.” 

A Tesco szintén több millió fontos támogatási csomagot jelentett be brit tojásbeszállítói és -termelői számára. Mint elmondták, a március óta nyújtott 13,6 millió fontos támogatás mellett 2023 márciusáig további 13,9 millió fontos kiegészítő támogatást nyújt számukra, és a héten vásárlónként három doboz tojás vásárlási limitet is bevezetettek.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.