időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Nőtt az MKB nyeresége az első három negyedévben

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2022.11.29. 11:09 2022.11.29. 12:25
Nőtt az MKB nyeresége az első három negyedévben

Növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank 2022 harmadik negyedévében és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt – írta a Vg.hu.

Az MKB Bank egyedi tételektől megtisztított, adózott eredménye 39,4 százalékkal, 149,8 milliárd forintra nőtt az első három negyedévben az előző év azonos időszakához mérten, míg a harmadik negyedévben éves bázison közel öt százalékkal, 43,3 milliárd forintra csökkent, ami már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket. 

Az extraprofitadó, a kamatmaximálás és a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a bank így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét. 

Az MKB Csoport tőzsdei jelentésében az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számai is szerepelnek.

A mérlegfőösszeg az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt, elsősorban az ügyfélhitelezési aktivitásnak köszönhetően, így szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot.

A bankcsoport egy év alatt 13,1 százalékkal növelte nettó ügyfélbetét állományát, míg az ügyfélhitel állomány 16 százalékkal gyarapodott. A gazdasági növekedés és a bankcsoport stratégiája szempontjából kiemelt területeken, így az agrárhitelezésben 25 százalékkal emelkedett éves szinten a kihelyezett állomány, az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelei 26 százalékkal emelkedtek, míg a kisvállalatok számára is 13 százalékkal nagyobb volt a hitelállomány szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest.

– Az MKB Csoport a fúzió révén hatékonyabban tudott működni és ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább növekedtünk, így változatlanul stabil pénzügyi partnerként segítünk ügyfeleinknek és építjük tovább a jövő bankját – nyilatkozta Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően a bank kumulált korrigált működési költségei csupán 13 százalékkal, vagyis a maginflációnál is alacsonyabb mértékben növekedtek. A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal nőtt, ami hozzájárult az MKB Csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/11/sorra-szaradnak-ki-a-benzinkutak-veszelybe-kerulhet-a-hatosagi-ar-is

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.