Nőtt az MKB nyeresége az első három negyedévben

Növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank 2022 harmadik negyedévében és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt – írta a Vg.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2022. 11. 29. 11:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKB Bank egyedi tételektől megtisztított, adózott eredménye 39,4 százalékkal, 149,8 milliárd forintra nőtt az első három negyedévben az előző év azonos időszakához mérten, míg a harmadik negyedévben éves bázison közel öt százalékkal, 43,3 milliárd forintra csökkent, ami már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket. 

Az extraprofitadó, a kamatmaximálás és a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a bank így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét. 

Az MKB Csoport tőzsdei jelentésében az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számai is szerepelnek.

A mérlegfőösszeg az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt, elsősorban az ügyfélhitelezési aktivitásnak köszönhetően, így szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot.

A bankcsoport egy év alatt 13,1 százalékkal növelte nettó ügyfélbetét állományát, míg az ügyfélhitel állomány 16 százalékkal gyarapodott. A gazdasági növekedés és a bankcsoport stratégiája szempontjából kiemelt területeken, így az agrárhitelezésben 25 százalékkal emelkedett éves szinten a kihelyezett állomány, az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelei 26 százalékkal emelkedtek, míg a kisvállalatok számára is 13 százalékkal nagyobb volt a hitelállomány szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest.

– Az MKB Csoport a fúzió révén hatékonyabban tudott működni és ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább növekedtünk, így változatlanul stabil pénzügyi partnerként segítünk ügyfeleinknek és építjük tovább a jövő bankját – nyilatkozta Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően a bank kumulált korrigált működési költségei csupán 13 százalékkal, vagyis a maginflációnál is alacsonyabb mértékben növekedtek. A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal nőtt, ami hozzájárult az MKB Csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/11/sorra-szaradnak-ki-a-benzinkutak-veszelybe-kerulhet-a-hatosagi-ar-is

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.