Elkezdődhet a Dunaferr felszámolása

A közelmúltban már a villamosenergia-számláit sem tudta fizetni a cég.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 9:47
null
Dunaújváros, 2021. augusztus 7. Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmû - az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum - fõbejárata a Vasmû tér 1-3. szám alatt. A dunaújvárosi székhelyû ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelõ vállalata, amely melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt hidegen hajlított idomacélokat gyárt elsõsorban gépipari, jármûipari, építõipari termékekhez, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek elõállításához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig két nappal az ezt megkönnyítő kormányhatározat megjelenése után – ami gyakorlatilag mentőövet dobott a bajban lévő társaságnak – elrendelték a Dunaferr felszámolását. 

 

Mint ismeretes, az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. 

 

A közelmúltban már a villamosenergia-számláit sem tudta fizetni, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta – emlékeztet cikkében a Duol.hu.

A Magyar Közlönyben kedd este jelent meg a kormányrendelet, ami szerint ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. A Fővárosi Törvényszék eszerint járt el.

Borítókép: a Dunai Vasmű bejárata (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.