Többmilliárdos károkat okozott a szombati szélvihar, érkeznek a bejelentések

Hétfő estig az ország minden részéből 13 ezer bejelentést kaptak a biztosítók a Mabisz összesített adatai szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 10:34
null
Murakeresztúr, 2023. február 4. A murakeresztúri faluház erõs széltõl megrongálódott tetõszerkezete 2023. február 4-én. MTI/Varga György Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt szombati vihar pusztításai megközelíthetik a tavaly január 30-i orkán okozta károkat, amikor közel három és fél milliárd forint volt a károk összege – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A február 4-i szélvihar miatt özönlenek a bejelentések a biztosítókhoz: hétfő estig 13 ezren jelentkeztek az okozott károk miatt, de a következő napokban további megkeresések várhatók. Az ország egész területére kiterjednek a károk, a települések közül 

Budapest mellett Pécsről, Kaposvárról, Székesfehérvárról, Tatabányáról, Bajáról, Szekszárdról, Felcsútról és Nyírvasváriból érkezett sok bejelentés.

A gyorsjelentések szerint a társaságok eddig 1,8 milliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kifizetésekre. Ezek csak a lakásbiztosításokra elkülönített összegek. A jelzett adatokhoz társulnak még az ipari létesítményekben és közintézményekben keletkezett károk.

A bejelentések oka igen széleskörű: 

  • áramkimaradás, 
  • megbontott tető, 
  • fakidőlés, 
  • vihar által elsodort tárgyak, 
  • kidőlt kerítés, 
  • bedőlt kémény, 
  • melléképület károsodása, 
  • idegen tárgy rádőlése.

Előreláthatólag jelentősek lesznek a casco-szerződésekre kifizetett kártérítések is olyan esetek nyomán, amikor fák vagy faágak dőltek a gépjárművekre. Ilyenkor a kötelező gépjármű-biztosítás nem téríti meg az okozott károkat, csak a teljes körű, a töréskárokat is magában foglaló casco.

A kiszámíthatatlanná váló természeti katasztrófák egyre magasabb átlagos kárkifizetésekkel társulnak a folyamatosan emelkedő építkezési, újjáépítési költségek miatt. A viszonylag kisebb károsodások helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni, vagyis egyre inkább érződik a kárinfláció jelensége. A Mabisz ezért figyelmeztetett az alulbiztosítás kockázataira, 

a biztosítási összeg ugyanis a kártérítés felső határa.

Borítókép: a murakeresztúri faluház erős széltől megrongálódott tetőszerkezete február 4-én (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.